Київську колегію суддів (нині — Колегія футбольних арбітрів та інспекторів) створили 1913 року на Першій Всеросійській Олімпіаді, котра відбувалася в Києві, через два роки після заснування Київської футбольної ліги (нині — Федерація футболу міста Києва). Пізніше такі організації було створено у Санкт-Петербурзі (1914 рік) та Москві (1915).

Раніше Київське об’єднання футбольних арбітрів мало різні назви. Тепер це Громадська організація «Колегія футбольних арбітрів та інспекторів м. Києва». За 100 років її існування виховано арбітра міжнародної категорії, 15 арбітрів та асистентів арбітра ФІФА, 16 арбітрів всесоюзної категорії, 52 — республіканської та 41 — національної.

Знаменитими рефері свого часу стали відомі футболісти — Микола Балакін, Григорій Пономарьов, Олег Лаєвський, Борис Липський, Борис Гришин, Павло Віньковатов та інші.

Керували колегією знані футбольні судді та функціонери: Олександр Мугурдумов, Микола Кірсанов, Леонід Арановський, Володимир Грінберг, Олександр Литвиненко, Олександр Балакін, Ігор Ярменчук, Сергій Дзюба, Григорій Симонов.

2007 року головою Комітету арбітрів ФФК було призначено рефері Національної категорії, асистента арбітра ФІФА Олександра Шамича (на знімку), який донині працює на цьому важливому і відповідальному посту.

— Колегія арбітрів Києва — одна з найбільших і провідних в Україні, — розповідає Олександр Миколайович. — Вона нараховує 257 чоловік, які працюють на міжнародних матчах, у чемпіонаті Прем’єр-ліги, Першої та Другої ліг, на аматорських змаганнях і турнірах ДЮФЛ, у чемпіонаті та розіграші Кубка столиці в усіх вікових категоріях.

Протягом нинішнього року Федерація футболу Києва (президент — Ігор Кочетов) разом із Колегією футбольних арбітрів та інспекторів проводитиме заходи, приурочені до знаменної події. А сьогодні в одному із столичних концертно-розважальних закладів відбудеться святкування вікового ювілею Колегії футбольних арбітрів та інспекторів Києва. Заслужені нагороди отримають рефері, які досягли вершин майстерності, та ветерани футбольного арбітражу.

Фото надане ФФК.