На сотню місць у дитячих садочках претендують 147 маленьких житомирян. Такі цифри озвучила наприкінці минулого року заступник начальника управління освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко. І хоча за останні два роки вдалося відродити ще 12 груп, а до кінця 2017-го планують відкрити стільки само, дитсадки й надалі залишаються переповненими. Батьки записуються в чергу чи не відразу після того, як забирають немовля з пологового будинку.

 

Дефіцит породжує пропозицію

— Свого сина я записала у два дитячі садочки, — розповідає житомирянка Катерина Мельник. — Сподіваюся, що в один із них він обов’язково потрапить.

Одразу у два дитсадочки в Новограді-Волинському стала в чергу і мама дворічного Олексія, коли хлопчикові ще було шість місяців. Але нещодавно виявилося, що в списках одного з них прізвище малюка відсутнє.

— Завідуюча повідомила чоловікові, що ми вже не в черзі, бо записатися — замало, а треба періодично навідуватися і перевіряти себе у списках. Хоча до другого нас погодилися взяти залюбки, бо чоловік — будівельник... Попередили, що садочку буде потрібна його допомога, — розповіла молода жінка.

Розв’язання проблеми дефіциту дошкільних навчальних закладів винахідливі житомирянки взяли у свої руки, створюючи щось на зразок альтернативи комунальним дитсадкам: п’ять-сім дітлахів перебувають під наглядом, за що батьки сплачують від 30 до 100 грн. на день за одного малюка. Звісно, що жодної ліцензії в такого закладу немає, а тому безпека вихованців — під запитанням. «Підпільні» дитсадочки конспіруються, потрапити туди без рекомендацій знайомих важко — чужих не беруть.

Один із таких дитсадків на Богунії — мікрорайоні Житомира. Спочатку його власниця спілкуватися відмовилася, але після обіцянки, що ані її прізвище, ані адреса в газеті не з’являться — погодилася. Як розповіла Оксана, двокімнатна квартира, де вона влаштувала дитсадок, належить батькам, які живуть в Італії.

— Для малюків у нас — спальня з чотирма двоярусними ліжечками, у вітальні — ігрова, на кухні — їдальня. З персоналу — вихователь і кухар.

За словами жінки, приймають у такий садочок діток від двох до п’яти років. Їх вчать письма, малювання та математики. За бажанням батьків проводяться заняття з англійської та етики, які оплачуються окремо. Харчування — п’ятиразове. Так Оксана працює вже кілька років.

«А чому мене перевіряти?»

Почалося все з прохання знайомих приглянути за їхнім сином. Потім до жінки звернулася кума, яка не змогла влаштувати дитину до дитячого садочка, через тиждень — подруга куми... А далі спрацювало «сарафанне радіо» і Оксана приглядала вже за п’ятьма дітками. Тепер жінка у свій імпровізований дошкільний заклад бере малюків лише за рекомендаціями знайомих. Її молодша сестра, яка має педагогічну освіту, проводить заняття, а Оксана сама готує й купує продукти в супермаркеті.

Вартість години перебування дитини в її «садочку» — десять гривень.

— Батьки моїх вихованців довіряють мені. Крім того, я регулярно проходжу медогляд, — підкреслила вона.

Жодні контролюючі органи, за словами Оксани, до неї не навідувалися.

— А чому вони мене мають перевіряти? — обурюється жінка. — Я просто наглядаю за дітьми на прохання їхніх батьків.

Батьки, які ризикнули віддати дітей у такі дитсадки, кажуть: їхні діти швидко звикають до домашньої атмосфери, догляд за дітьми значно кращий, ніж у звичайному дошкільному дитячому закладі, адже одному дорослому не доводиться бігати за трьома десятками бешкетників.

Мама трирічної Соломійки, яка вже півроку відвідує Оксанин дитсадок, розповіла, що відсутність у жінки відповідних документів та дозволів абсолютно її не лякає.

— Я довіряю Оксані. Адже умови, які вона створила для дітей, мене цілком влаштовують. Крім того, до кожного вихованця тут індивідуальний підхід, бо група маленька.

Разом з кішкою та собакою

Ще в одну квартиру, в якій діти перебувають «на дому», я потрапила, представившись мамою п’ятирічної дівчинки. Цей садочок — теж «підпільний» і приходять сюди за дзвінком «тьоті Галі». Але, на відміну від попереднього, враження про цей міні-садочок склалося зовсім інше. По-перше, у квартирі, окрім господарів, проживають... собака та кіт. По-друге, відсутні будь-які нормальні умови для відпочинку й дозвілля малюків. Звичайна двокімнатна «хрущовка»: на кухні готують, а в кімнаті, що править за вітальню, діти їдять, граються і відпочивають. Щоправда, у кімнаті й на кухні милують око веселі шпалери з ведмедиками та слоненятами...

— Головне — наші дітки харчуються корисною і свіжою їжею, без ГМО, — запевняє власниця цього садочка. — Навіть молоко в нас домашнє.

До речі, у цьому «дошкільному закладі» і вихователька, і кухар не мають відповідної освіти. Але найбільше мене вразив той факт, що його «завідуюча» приймає дітей без щеплень і навіть радить їх не робити... Мою вигадану п’ятирічну дівчинку погодилися прийняти всього за 30 грн. на день.

У Штатах вимагають сертифікат

— Дошкільнята, які постійно спілкуються з дітками молодшого віку, намагаються бути схожими на них, починаючи, наприклад, погано розмовляти, — попереджає логопед Валентина Малюскіна. — Тому неправильно набирати діток різного віку в одну групу.

Крім того, з юридичного боку це все абсолютно незаконно й безвідповідально. Тобто, це дитсадок — на свій страх та ризик. Продукти від бабусь з базару й мами, які між собою усно домовилися не приводити хворих дітей, — це не гарантія збереження здоров’я, належного утримання і виховання.

Моя давня знайома Марія, яка вже багато років проживає у Феніксі, штат Аризона (США), розповідає, що практика домашніх дитсадків там дуже розвинута. Але «няні», які у своїх будинках доглядають дітей, обов’язково повинні мати сертифікат із проходження курсів швидкої медичної допомоги, відповідні освіту і ліцензію.

— Коли я віддавала свою дитину в такий садочок, перші ж інструкції були щодо харчування, — зауважує Марія. — Я ніколи не віддала б дитину в заклад, харчі в який постачають невідомі бабусі. Мою доньку годують молоком і продуктами, які я сама приношу. І те, що дають «на перекус», теж зі мною узгоджене.

— Такі дитсадочки нереально контролювати, — зізнаються в приватних розмовах представники відповідних служб. — Туди не приходять з перевірками ані пожежні, ані санепідемстанція, бо ці заклади працюють нелегально.

Офіційно ж усі посадовці одностайно стверджують, що про існування нелегальних дитячих дошкільних закладів їм невідомо. Дивно, чи не так? Мабуть, у ситуації, коли не знають, що робити з таким явищем, краще відповісти, що його просто не існує. Немає «підпільних» дитсадочків — немає проблеми? А фактично вони є, і на них — чималий попит.

Житомирська область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.