У сезон консервації потужні компанії, які контролюють понад половину запасів солодкого піску, взялися накручувати ціни
С поживачів засмутив цукор, який замість п’яти гривень за кілограм подорожчав у супермаркетах до майже семи. Підвищення відбулося у найнезручніший для господинь час — на півдні країни вже розпочинається сезон консервації полуниці та малини. Можна припустити, що не в останню чергу зростання цін спричинила інформація про скорочення порівняно з минулим роком посівних площ під буряками майже на 40 відсотків. У засобах масової інформації додатково лякають, що в окремих областях (приміром, про це заявили на Сумщині) взагалі відмовилися сіяти буряки — не вигідно. А там, де це робили — частину площ ще спишуть. Сіють буряк зазвичай на глибину 3—5 сантиметрів. А через весняну спеку насіння потрапило у сухий шар грунту.
Якщо довіряти цій інформації, можна припустити, що і зберемо коренеплодів значно менше. Урожай прогнозується близько 10 мільйонів тонн, тоді як у 2012-му мали 18,3 мільйона. Вирахувати приблизну кількість звареного восени цукру також не складно — орієнтовно 1,2 — 1,3 мільйона тонн. Хоча якщо зважати на перехідні запаси солодкого піску з врожаю минулого року, а також, що річне споживання в країні становить 1,8 мільйона тонн, за бажання, вдасться обійтися своїм цукром. Але, схоже, ситуацією скористалися потужні компанії (їх можна перелічити на пальцях однієї руки), які контролюють понад половину усього цукрового ринку. У сезон консервації карту навколо начебто «дефіциту» цукру вони розігрують не вперше. Це допомагає роздмухати ажіотаж і за вигідною компаніям ціною розпродати залишки солодкого піску, від якого нині тріщать склади. А далі взятися за імпорт тростинного цукру-сирцю. На його завезенні можна заробити значно краще, ніж на вирощуванні цукрових буряків. При цьому, щоправда, людей на виробництві буде задіяно в сотні чи навіть у тисячі разів менше.
Чи напрацює Чортківський цукровий завод (Тернопільська область) стільки само продукції, як і два роки тому?
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).