Комітет з питань соціальної політики та праці рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до статті 42 закону «Про зайнятість населення» (щодо плати за видачу роботодавцям дозволів на використання праці іноземців та осіб без громадянства на тимчасове працевлаштування).
Цим законопроектом (реєстр. №2620) пропонується запровадити диференційований і збільшений розмір плати за видачу дозволів на застосування праці іноземців або осіб без громадянства та встановити його в залежності від виду професій. Згідно із проектом, він не може бути нижчим від двадцятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом, — за видачу дозволу на особу, яка виконує роботу високої кваліфікації; десятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом, — за видачу дозволу на особу, яка виконує роботу середньої кваліфікації; двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом, — за видачу дозволу за один календарний місяць на особу, яка виконує роботу низької кваліфікації. Проектом також передбачається встановити для іноземця та особи без громадянства, яка здійснює діяльність у сфері спорту (професійні спортсмени), що розмір плати за видачу відповідного дозволу не може бути нижчим від сорокакратного розміру заробітної плати, встановленої законом.
Як зазначають автори проекту, народні депутати від фракції «Свобода» Ігор Мірошниченко та Олександр Мирний у пояснювальній записці, на сьогодні відбувається постійне збільшенням кількості людей на планеті, відповідно, збільшується й обіг робочої сили, що може призводити до неспроможності країни забезпечити всіх її громадян робочим місцем. Крім того, залучені в Україну іноземці для здійснення діяльності високої кваліфікації, такі, наприклад, як професійні футболісти, баскетболісти та інші, що отримують високі заробітні плати, офіційно не показують своїх прибутків і таким чином ухиляються від сплати податків і зборів до державного бюджету. Саме з огляду на це обранці вважають за необхідне вирішити дане питання на законодавчому рівні.
Члени комітету підтримали законопроект, прийняття якого, на їхню думку, сприятиме зменшенню кількості незайнятого населення України та підвищенню рівня їх соціального забезпечення. 
Вл. інф.
Цифра 
Станом на кінець 2011 року, кількість населення, що перебувало на обліку в Державній службі зайнятості, становила 501,4 тис. осіб, у 2012 році ця цифра збільшилась і становила вже 526,2 тис. осіб. Згідно з даними Держстату, на 1 лютого 2013 в Державній службі зайнятості було зареєстровано 564,5 тис. безробітних.