Уважні запоріжці вже давно помітили, що їдять хліб із міста Вишгорода Київської області. Точніше, трохи не так: це офіс компанії-виробника у Вишгороді, а промислові потужності поки що лишаються в Запоріжжі. Таке підприємці пояснюють тиском на бізнес. Переїхала до Києва ТМ «Хортиця» (це ще в 2010 році), а зовсім недавно і «Запоріжжязв’язоксервіс» — головний і найпопулярніший у місті оператор зі збору комунальних платежів. Так, стосовно останнього, то це лише кілька мільйонів до міського бюджету, але й вони не зайві.

А під час свят з’явилося нове скромне повідомлення стосовно продажу вже тепер колишніх промислових потужностей ВАТ «Селена». Іншими словами, швейної фабрики, яка працювала в місті за всіх влад понад 100 років. Виробництво тут уже зупинили, і приміщення продають просто як нерухомість. Ось як пояснює ситуацію один із власників «Селени» Юрій Ружин: «Складно працювати, коли мало не найбільшому експортеру жіночого одягу в Україні чотири роки не повертають ПДВ. І це попри всі рішення судів. Приходять податківці, кажуть: «Ми все розуміємо і навіть співчуваємо», — і... тикають пальцем вгору. Та й не найкращий «інвестклімат», коли видаються ордери на обшуки фабрики площею 8000 квадратних метрів, і реально обшукують — із виламаними дверима, з біготнею цехами. Та ще й робиться все це із завидною періодичністю і з тим самим «пальцем вгору» та порадою: «Ви ж там якось помиріться»... Тому ухвалили рішення: перевести виробництво і контракти на інші підприємства, і далі працюємо, шиємо, експортуємо».

Зауважимо, що ситуація, яка склалася в місті, позбавлена будь-якої логіки. 

Вважається, що на добрих 90 відсотків великий бізнес у Запоріжжі належить людям не тільки не із Запоріжжя, а й уже і не з Києва. 

Податки з цих великих платників також уже давно збирають в іншому місці. Здавалося б, щоб тримати місто на плаву, треба всіляко розвивати малий і середній бізнес (бо це міський бюджет), однак, по всьому, ми бачимо якийсь зворотний процес. Цікаво, що в Києві відповідні кабінети вже буквально засипані скаргами, однак позитиву поки що не видно.

Запорізька область.