Виявляється, що на водопостачання впливає... телебачення. Такого висновку дійшли фахівці кампанії «Луганськвода» і підтвердили це цифрами.
Уже кілька років це підприємство реалізує проект оптимізації централізованої системи водопостачання обласного центру. Згідно з ним місто ділиться на спеціальні зони — так звані районні вимірювальні області. Річ у тім, що Луганськ стоїть не на рівній поверхні, а на краю степового плато, що прорізано кількома ярами. Наприклад, Іванищевим яром, який перетинає головну вулицю міста — Радянську. За даними «Луганськводи», перепад між найвищими і найнижчими точками міста становить приблизно сто метрів. Через це влітку закачана нагору вода може за ніч стекти в низини і жителі верхніх поверхів багатоповерхівок залишаються з сухими кранами. Водночас біля будинків, розташованих у низинах, тиск буває такий сильний, що пошкоджує труби. Поділ міста на зони і підзони допомагає розв’язувати цю проблему і контролювати водопостачання. Обласний центр наразі не повністю поділено на такі зони, але 20 з них уже успішно функціонують. У кожній  встановлено засувки, лічильники води, прилади для визначення тиску і витрат води, регулятори тиску. Уся ця інформація за допомогою SMS-повідомлень передається у відділ оптимізації водопостачання та водовідведення «Луганськводи», і її можна побачити на моніторах комп’ютерів. Якщо в якійсь зоні виникає порив, фахівці одразу його бачать і оперативно передають інформацію про це працівникам ремонтно-відновлювальних бригад.
— Погляньте на графік з вулиці Московської, — пропонує начальник відділу Володимир Мельник. — Якщо немає поривів, то добовий графік водоспоживання такий. З 12-ї години ночі до 4-ї ранку споживання води мінімальне — лише 11—14 кубометрів на годину. А ось з 6-ї години споживання починає різко зростати, досягаючи піку в 74 куби до 8-ї ранку. Потім до 10-ї години воно знижується до 50 кубометрів і тримається на такому рівні до повернення більшості людей з роботи о 18-й годині. До того ж води знову витрачається багато, її споживання зростає і різко знижується тільки до 23-ї години вечора.
Спостерігаючи за зонами, фахівці «Луганськводи» помітили, що з року в рік графіки водоспоживання можуть змінюватися. Причина досить несподівана — усе залежить від телебачення. Точніше кажучи, від телесеріалів, які дивляться луганчани. Заради улюблених телегероїв домогосподарки, наприклад, переносять миття брудного посуду, що залишився від вечері, на пізніший час. Коли показують турецький серіал «Величне століття», то в місті відзначається аномально низький рівень споживання води.
Луганська область.