«Сьогодні, в День Європи, представники всіх регіонів багатонаціональної України вийшли на Європейську площу, щоб підтримати ідеї демократії, прав людини, гуманізму і толерантності, щоб заявити рішучий протест проти діяльності політичних екстремістів, які сповідують ідеологію національної та релігійної ворожнечі», — заявив голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Він зазначив, що люди доброї волі категорично засуджують провокації представників об’єднання «Свобода», які свідомо провокують протистояння в нашому суспільстві, сіють ворожнечу і ненависть між представниками різних національностей та віросповідань, компрометують Україну на міжнародній арені, гальмують процес євроінтеграції.

«Хто дав право неонацистським молодикам забирати в людства свято Перемоги над фашизмом? Хто дав їм право перекреслювати історію і встановлювати диктаторський режим на тих територіях України, які перебувають під контролем обласних рад, де вони отримали більшість? Хто дав право цим людям розривати Україну, сіяти розбрат між регіонами, між людьми, розпалювати ненависть і протистояння, піддаючи величезному ризику цілісність нашої країни, мир та спокій України, яка завжди була прикладом стабільності й безконфліктності в центрі Європи?» — запитував голова фракції Партії регіонів.

Звертаючись до лідерів інших опозиційних партій, О. Єфремов закликав їх «негайно розірвати ганебний політичний альянс з націоналістами», а європейські політики, на його думку, мають «безкомпромісно реагувати на небезпеку відродження в Україні неофашизму, підтримувати політичний діалог лише з тими силами в нашій країні, які на ділі відстоюють демократичні цінності та європейський вибір».

Учасники Всеукраїнського антифашистського маршу «В Європу — без фашистів!» схвалили резолюцію, в якій висловили категоричний протест «проти деструктивних і провокаційних дій радикальних політичних сил, які у своїй діяльності сповідують принципи нацистської ідеології, сприяють розпалюванню міжнаціональної та міжконфесійної ворожнечі в Україні».

За повідомленням нашого власного кореспондента Ліни Кущ, мітинг під гаслом «Донбас проти неофашизму!» відбувся і в Донецьку. Перед його учасниками виступили керівники міста й області, народні депутати від фракції Партії регіонів Микола Левченко та Тетяна Бахтеєва. Промовці висловлювали стурбованість активізацією «неофашистських націоналістичних організацій, політичних партій, які прагнуть переглянути підсумки Великої Вітчизняної війни, ставлять під сумнів роль і значення Перемоги над фашизмом».

Фото Олександра КЛИМЕНКА.