Минулої п’ятниці в Інституті законодавства Верховної Ради відбувся круглий стіл на тему «Реалізація європейських стандартів у законодавстві та законодавчій діяльності України».

Основна мета — обговорення проблем імплементації європейських стандартів у національне законодавство України. Досвід Нідерландів щодо гармонізації права Європейського Союзу та національного законодавства в сфері боротьби з відмиванням коштів, отриманих злочинним шляхом, представив доктор Вібе Доума — головний науковий співробітник відділу досліджень голландського інституту імені Т.М.С. Ассера. Доктор Доума розповів про систему конфіскації злочинних коштів. Суть полягає в тому, що якщо людина не може обґрунтовано пояснити державі, звідки в неї з’явилися кошти на дорогий будинок, розкішну машину чи яхту, таке майно та кошти конфіскуються на користь держави. Ця система боротьби зі злочинністю, звичайно, потребує значного фінансування, а результати не є миттєвими. Такий досвід мали Нідерланди: спочатку розміри конфіскації становили лише декілька мільйонів на рік, але поступово ця сума збільшувалась. На даний момент щороку на користь держави конфіскується майже 50 мільйонів євро на рік. Проте влада Нідерландів не збирається зупинятися на досягнутому, їхня наступна мета — показник в 100 мільйонів євро на рік, адже справжні обороти грошей, здобутих незаконним шляхом, імовірно, становлять 2 мільярди євро на рік.

Також результати свого науково-практичного дослідження «Європейські правові стандарти та їх імплементація в українське законодавство» презентувала завідувач відділу європейського права і міжнародної інтеграції Інституту законодавства Верховної Ради, доктор юридичних наук, доцент Олена Київець. У своїй доповіді вона відзначила, що перед тим, як брати на себе зобов’язання, необхідні для підписання угоди про асоціацію Євросоюзу, слід зважати, чи потрібні Україні такі зобов’язання не так з точки зору політично-правової, як з точки зору економічної, а також можливості реалізації цих зобов’язань.

Окрім цього, обговорювалися й інші європейські стандарти в таких сферах, як права людини, безпека та оборона, оподаткування тощо. Підсумовуючи результати досліджень доповідачів, можна з упевненістю заявити, що Україна перебуває на шляху до Євросоюзу, проте цей шлях не такий близький, як здається на перший погляд.

Геррі Вілемс — виконуюча обов’язки керівника Посольства Королівства Нідерланди в Україні, Олександр Копиленко — директор Інституту законодавства Верховної Ради України.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.