У Тернополі відбулася конференція «Гостинне місто», яку організували Асоціація міст України та Всеукраїнська рада з питань курортів і туризму. У ній взяли участь міські голови з обласних центрів України, представники муніципалітетів з Грузії, Польщі й Придністров’я, туристичні компанії й оператори.

Чи можуть українські міста стати привабливими для туристів? Як залучити інвестиції для розвитку інфраструктури і відродження історичних пам’яток, як зробити ефективною рекламу та зацікавити місцевими проектами національні й міжнародні інституції? Учасники конференції обговорили ці та багато інших питань. Успішним досвідом розвитку туризму в регіоні поділився з гостями тернопільський міський голова Сергій Надал. Він розповів, як у краї, що славиться красою природи і має вигідне географічне положення, пишаються своєю багатою історією й культурою, бережуть та відроджують народні традиції і звичаї, що й приваблює туристів. Багато з них їдуть відвідати Свято-Успенську Почаївську лавру і Марійський духовний центр у Зарваниці, інші — церкви й стародавні храми. На Тернопіллі кожного зустрічають щиро й гостинно, пригостять смачними національними стравами. Тож не випадково обласний центр відзначено дипломом Ради Європи.

Незабаром до переліку міст-побратимів, з якими співробітничає Тернопіль, може приєднатися й іспанська Мурсія. Тут проживає багато емігрантів з України, тож туроператори зацікавлені у налагодженні тісніших зв’язків між містами. Наразі готуються пропозиції для муніципалітету Мурсії щодо поглиблення співпраці з Тернополем у сфері економіки та культури.

Весь минулий тиждень пройшов в області під знаком туризму. В Національному економічному університеті відбувся форум «Розвиток міжнародного туризму на Тернопільщині», під час якого було підписано меморандум про співпрацю між університетом і управлінням з питань туризму і курортів облдержадміністрації. Область відчуває гостру потребу у сучасному менеджменті в туристичній галузі, а виш уже почав готувати для неї необхідні кадри.

А в центральному парку імені Тараса Шевченка завершилася Західноукраїнська туристична виставка-фестиваль, у якій взяли участь журналісти з різних видань, які під час прес-туру відвідали Кременецький та Бережанський райони.

Зарубіжні гості, зокрема, консул генерального консульства Республіки Польща у Львові Войцех Білінський, загалом позитивно оцінивши туристичний потенціал краю, порадив звернути увагу на автомобільні шляхи. Такими дорогами, як зі Львова до Тернополя, не кожен турист наважиться мандрувати. Тернопільський аеропорт взагалі не працює, тим часом як Краківське летовище торік прийняло 3,5 мільйона пасажирів. Для порівняння: Львівський аеропорт — лише 400 тисяч. Професор Відфрід Трілленберг з Німеччини наголосив на тому, що немає нормального сполучення з Україною: відсутні прямі потяги, обмаль повітряних рейсів, неможливо взяти в оренду автомобіль. Багато дітей та онуків німців, що воювали у Другу світову, цікавляться цими сторінками своєї історії, але в Україні для них немає турів.

Одне слово, на місцях передусім треба вивчити побажання туристів, проаналізувати власні невдачі і багато працювати.

Тернопільська область.

Під час підписання меморандуму про співпрацю між обласним управлінням з питань туризму і курортів і Національним економічним університетом.

Коваль Андрій Бурковський демонстрував на туристичному фестивалі своє вміння працювати з металом.

Фото автора.