Схоже, Міністерство соціальної політики України під керівництвом Наталії Королевської вирішило поставити рекорд із розмитненням гуманітарної допомоги, яку надіслали соціально незахищеним українцям закордонні благодійники. Наша газета в номері від 21 березня цього року вже писала про вантажі, які зберігаються на складах громадських та релігійних організацій-отримувачів ще з 2012-го. Тільки на Хмельниччині, нагадаємо, таких вантажів-заручників вражаючого недбальства й байдужості було 17.

З-поміж них — різдвяні подарунки, адресовані в місто Дунаївці громаді церкви «Дім Євангелія». На жаль, затримані з невідомих причин різдвяні дарунки нужденним не змогли видати навіть на Великдень, хоч вони на це дуже сподівалися. Проте, нарікають люди, розкошують миші.

Можливо, Мінсоцполітики, яке з 2013 року вповноважене займатися гуманітарною допомогою, має намір дати свій високий дозвіл на вручення дарунків із-за кордону вже на наступне Різдво? Мовляв, якщо різдвяні дари, то слід таки чекати Різдва.

— Нам так і не пояснили, чому були затримані гуманітарні вантажі, — каже голова товариства «Кам’янець-Подільський — Вісбаден» Раїса Павлюкович. — Головну ланку гуманітарної допомоги — отримувачів не розуміють і не чують. Після виступу «Голосу України» та заслуховування в березні міністра соцполітики парламентаріями і запевнень пані Королевської, що на більшу частину вантажів вже видано дозволи, ми й донині не можемо їх отримати. Щодо нашої організації наказ міністерства є, але в переліку пропущено 12 найменувань, і ми тепер чекаємо на додатковий список. Як довго це триватиме, ніхто не знає. Митники нам теж нічим не можуть допомогти. Всі тільки руками розводять, адже у міністерстві зробили помилку в переліку нашого вантажу, пропустили кілька рядків. Невже не могли переписати з нашого списку слово в слово? До міністерства ми не можемо достукатися, з ним спілкується лише департамент соцзахисту Хмельницької облдержадміністрації. Тим часом отримувачі вантажів телефонують і приходять до місця видачі щодня. Але замок так і висить на опечатаному складі товариства... Дехто погрожує їхати до Києва. Та хіба людям, які очікують інвалідних візків чи ходунків, така дорога під силу?!

З 16 квітня лічильник вже нараховує плату за зберігання товарів, яку товариство має сплатити... митниці... за начебто заподіяну їй шкоду (згідно з постановою Кабміну №533 від 11 червня 2008 року «Про запровадження плати за зберігання товарів і транспортних засобів на складах митних органів»). І це незважаючи на те, що вона втратила чинність у грудні минулого року.

Товариство «Кам’янець-Подільський — Вісбаден» уже заборгувало митниці понад півтори тисячі євро, хоч вантажів там не зберігає.

У департаменті соцзахисту Хмельницької ОДА вже зареєстровано два звернення до Мінсоцполітики з приводу розмитнення вантажів. Доки ж у високих кабінетах триватиме катавасія, з якої сміються, як то кажуть, навіть кури, та дивується цілий світ?!

— Німецькі благодійники, спотикаючись об наші бюрократичні перепони, — каже Раїса Павлюкович, — зарікаються відправляти чергові вантажі.