У день своїх іменин старовинний Кам’янець завше дивує не лише гостей, а й місцевих жителів. Наразі — кількістю заходів до Дня міста. Їх набралося понад чотири десятки, тож розтягнули святкування на три дні. 

От, до прикладу, Кубок Поділля з повітроплавання. Його в Кам’янці, який і вважають столицею цього виду спорту, розігрують уже 12 літ поспіль. Цього року в кам’янецькому небі гостювало 13 екіпажів — десять вітчизняних та три з Польщі. У кам’янецького центру повітроплавання «Триглав» з’явилася ще одна куля. А поляки потішили яскравим райдужним небесним «трамваєм».

У рамках Дня міста гуляв Міжнародний фестиваль «Острів семи скарбів». На майдані Польський ринок фольклористи давали майстер-класи, всі мали шанс навчитися національних танців. Вражав професійністю та традиціями колектив «Любисток» із Теребовлі. Хоча й румуни із Сучави, вірмени з Харкова, литовці з Укмерге нічим йому не поступалися. А тут ще міська влада під час круглого столу в Ратуші повідомила: наступного року в Кам’янці, ймовірно, затанцюють ще й словацьку польку, грецькі сиртакі та молдавський жок — із містами цих країн планують зав’язати партнерські стосунки.

Цими днями в місті втретє тривала загальноєвропейська акція «Ніч музеїв» з безплатним доступом до всіх експозиційних об’єктів. 

Жінки надавали перевагу картинній галереї — там ювелірний дім «Лобортас» виставив свої шедеври, головний же — перстень «Царівна-лебідь» із 2525 діамантами — могла приміряти кожна.

Закордонні гості з прикрістю говорили про наші дороги, але одразу ж додавали: Кам’янець вартий того, щоб знову сюди повертатися. Саме їм дісталися перші шматки півторатонного короваю, спеціально спеченого до Дня міста. А в новому Магдебурзькому сквері юнаки та дівчата в середньовічних шатах (пошитих кам’янець-подільськими петеушниками!) вітали їх менуетом та старовинними поклонами.

Доскіпливі газетярі взялися «розпаковувати» подарунки. З-поміж найпрактичніших, вкрай необхідних кам’янчанам, виявився екскаватор, отриманий комунальним підприємством «Міськтепловоденергія» від Світового банку як нагорода за освоєння кредиту на модернізацію мереж. Гендиректор Валерій Гордійчук, котрому в день міста урочисто вручили свідоцтво про присвоєне звання «Почесний громадянин Кам’янця-Подільського», на радощах обмив і техніку, й механізатора шампанським.

Фото автора.