Дефіцит енергоресурсів, від якого нині потерпає Україна, значною мірою можна покрити, модернізувавши побудовані ще за часів Союзу підприємства. 

Чимало обладнання для них колись випускали на російських заводах, але вітчизняні виробництва нині цілком спроможні їх замінити. Скажімо, підприємство «Запоріжтрансформатор» поставило для Каховської ГЕС гігантський трансформатор, який буде новим «серцем» гідроелектростанції, оскільки повністю забезпечуватиме її внутрішнє енергоспоживання. Його потенціалу вистачить на шістдесят років. До того ж за своїми габаритами він значно менший за попередні аналоги, встановлені за СРСР — вони були заввишки, як двоповерховий будинок. Відповідно монтувати новий трансформатор значно легше й швидше — на ГЕС планують запустити його в експлуатацію ще до початку наступного року.
На знімку: підготовка до роботи нового трансформатора.
Фото автора.
 Тим часом
У Сумах під стінами обленерго відбулася акція протесту з вимогою переглянути графік відключення світла. З минулої п’ятниці в обласному центрі, а також у деяких районах, світло вимикали майже на 9 годин.
— Цей енергетичний колапс має негайно припинитися, — заявив міський голова Олександр Лисенко. — Те, що відбувається, — справжній саботаж. Адже енергетики обіцяли вимикати електроенергію не більш ніж на 4 години на добу.
На позачерговому засіданні міськвиконкому ухвалено звернення до Міністерства енергетики і вугільної промисловості з проханням замінити аварійне відключення на віялове.
Владислав ЖМУРКОВ.
Суми.