Про важливість роботи релігійних громад щодо опіки над дітьми, позбавлених батьківського піклування, та участі у проектах, спрямованих на протидію розповсюдженню туберкульозу та СНІДу, а також про просвітницьку роботу і пропагування моральних цінностей говорило духовенство на традиційній передвеликодній раді церков із керівництвом Закарпаття. У засіданні взяли участь представники майже всіх церков, представлених у регіоні.

Нині в області проживають понад 2,4 тисячі дітей-сиріт та малюків, позбавлених батьківського піклування. Щороку набувають відповідного правового статусу ще більш як півтисячі дітей, повідомила керівник обласної служби у справах дітей Світлана Якімеліна. Завдяки зусиллям органів виконавчої влади, представників благодійних та релігійних організацій в області створено низку дитячих будинків сімейного типу. Зокрема, за сприяння Закарпатської реформатської церкви відкрито вісім дитячих будинків сімейного типу, в яких виховуються 54 дитини, а управлінням Мукачівської дієцезії римсько-католицької церкви створено сім дитбудинків сімейного типу, в яких виховуються півсотні дітлахів.

Єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік зазначив:

— Між церквою та владою справді налагоджена гарна співпраця у вихованні дітей-сиріт, щодо опіки над ними. Дуже важливо розвивати цей напрям і надалі.

А представник Мукачівської православної єпархії отець Василій Юрина порушив важливе питання допомоги прийомним родинам:

— Особисто знаю сім’ї, котрі вже виховують усиновлених дітей і готові взяти на виховання інших малюків. Але часто стикаються з проблемою нестачі житлових площ, фінансовими труднощами. Маємо спільно допомагати таким родинам.

Голова ОДА Олександр Ледида запропонував розглянути кожен окремий випадок і допомагати з поліпшенням житлових умов таких сімей.

— Важко переоцінити роль релігійних громад, вашу особисто у формуванні моральних принципів краян, — звернувся до духовенства голова облдержадміністрації Олександр Ледида. — А роль церкви у вихованні дітей-сиріт — неоціненна. Наше спільне завдання — зробити так, щоб кожна дитина виховувалася у родині, відтак поняття інтернату просто зникло б. Дуже сподіваюся, що ця благородна місія й надалі об’єднуватиме нас навколо проблеми сирітства, а також боротьби з так званими соціальними недугами. 

Також обговорили організацію відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі, яке заплановано на підтримку ініціативи глав християнських конфесій України відповідно до указів Президента України. Основні заходи, як відомо, відбуватимуться у всіх населених пунктах України 28 липня нинішнього року.

За результатами зустрічі та з урахуванням пропозицій керівників релігійних громад, повідомили в облдержадміністрації, буде сформовано доручення голови ОДА відповідним структурам.

Зустріч з духовенством провів також голова обласної ради Іван Балога.

Фото прес-центру ОДА.

ДОВІДКОВО

Нині на Закарпатті за зареєстрованими статутами діє 1771 релігійна організація 37 віросповідань, з яких — 1672 релігійні громади, 59 монастирів, шість духовних навчальних закладів, вісім місіонерських товариств, дев’ять релігійних братств, три центри та 14 управлінь. Віряни відвідують богослужіння у 1379 культових спорудах, з яких у власності релігійних громад 1237 храмів та молитовних будинків, у користуванні — 105, а 37 будівель пристосовано під молитовні, орендується 179 приміщень.

Під час засідання ради церков виступає єпископ Мілан Шашік.