Всеукраїнські шкільні олімпіади з різних предметів уже позаду. Результати відомі й місця розподілено. А отже, і їхнім учасникам, і викладачам, які готували школярів до змагань, час збиратися разом, щоб поговорити про успіхи і, звісно, провести роботу над помилками. Студентка другого курсу хімічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Тетяна Друженко зі збірною з хімії Українського фізико-математичного ліцею працює понад рік. Свого часу, навчаючись в УФМЛ, вона й сама була серед переможців Всеукраїнської олімпіади, посіла ІІІ місце на Менделєєвській олімпіаді в Росії, а потім виборола бронзу у складі збірної України на Міжнародній олімпіаді в Туреччині.

 

Захоплення дівчини хімією виникло не на порожньому місці. Тетяна з вдячністю згадує своїх учителів: Наталію Бобрулько, яка викладає у столичній гімназії №315 (саме вона допомогла тоді учениці восьмого класу полюбити цей предмет) та Ларису Перешивану з УФМЛ, котра постаралася розвинути здібності обдарованої школярки. Тепер, проводячи факультативи, Тетяна й сама залюбки передає ліцеїстам свої знання та олімпійський досвід. До того ж не обов’язково тим, хто готується до змагань. Із зацікавленням відвідують ці заняття й учні, які прагнуть виправити свою оцінку з хімії у класному журналі. Причому тут не виключені метаморфози. Так, цьогорічна призерка Всеукраїнської олімпіади одинадцятикласниця Орися Заремба саме з цієї причини й прийшла вперше на заняття до Тетяни Друженко. Але так захопилася, що тепер має намір подавати документи на хімічний факультет університету.

Сама Тетяна від того, що займається зі школярами на громадських засадах, тобто без грошового заохочення, не надто переймається. Головним аргументом, що відсунув матеріальні чинники на задній план, стала спадкоємність поколінь, притаманна цьому навчальному закладу.

— Мої наставники, — розповідає вона, — призери міжнародних хімічних олімпіад минулих років Сергій Павленко та Дмитро Радченко свого часу також закінчували цей ліцей. Вони допомагали мені готуватися до змагань. Тепер і я охоче займаюся з фізматівцями.

Цьогорічний виступ «хімічної» збірної фізико-математичного ліцею на Всеукраїнській олімпіаді в Рівному Тетяна Друженко  вважає досить вдалим. Адже одинадцятикласниця Орися Заремба і десятикласники Юлія Кучковська та Олександр Гвардіян  посіли треті місця. А дев’ятикласник Андрій Ковальчук хоча й не опинився серед призерів, має непогані шанси стати ним уже наступного року...

Утім, як видно, у цьому процесі місця, дипломи та медалі — не найголовніше.

Фото з архіву «Голосу України».

 

На цьому знімку дворічної давності власник кількох вітчизняних підприємств хімічної промисловості Дмитро Фірташ і міністр освіти й науки Дмитро Табачник (у центрі) вітають переможців Всеукраїнської хімічної олімпіади та їхніх наставників. Такі заходи, на жаль, проводяться не так часто, як цього хотілося б.

 

Юлія Кучковська, Орися Заремба, Тетяна Друженко, Олександр Гвардіян та Андрій Ковальчук.