40 відсотків злочинів, скоюваних у столиці, — квартирні крадіжки. Тільки минулого року було пограбовано понад 3000 квартир. Уже за п’ять місяців цього року зловмисники «почистили» близько 400 домівок. Такі дані днями в столиці на прес-конференції оприлюднив начальник прес-служби ГУ МВС України у місті Києві Ігор Михалко. За його словами, пік таких крадіжок припадає на час літнього відпочинку.

«Порівняно з 2011-м і 2012 роками у столиці спостерігається тенденція до збільшення кількості таких злочинів. При цьому найбільша кількість пограбувань припадає на робочі дні, з понеділка до четверга. Зазначу, що серед тих, хто вчиняє їх, фігурують приїжджі з інших регіонів країни, а також раніше судимі особи. На третьому місці — жінки, а на четвертому — неповнолітні», — наголосив він.

У свою чергу, присутня на прес-конференції начальник відділу Департаменту Державної служби охорони при МВС України Світлана Павловська зауважила, що найбільший ризик бути обкраденими залишається у мешканців перших поверхів будинків. «Їм краще поставити металеві ґрати на вікна, бо пластикові вікна злодії давно навчилися відчиняти. Не зайвим також буде подбати про сигналізацію. А якщо квартиру таки обікрали, раджу не заходити до помешкання, а одразу викликати правоохоронців. Бо хоч би якими обережними були злочинці, вони все одно залишають після себе сліди», — зазначила вона.

На її думку, досить часто причиною зломів є безпечність власників квартир, які публікують дані про свій матеріальний стан в соціальних мережах, розміщують фото своїх помешкань і повідомляють про свої пересування. Адже саме інформація про те, що будинок залишився без нагляду, стимулює грабіжників до активних дій.

Як воно повертатися із відпустки і розуміти, що твою квартиру відвідали злодії, знає мешканець Дарницького району Ярослав Кутовий. «Я разом із дружиною поїхав на сім днів відпочивати в Туреччину. Минулого вівторка ввечері повернулися додому. Я вставив ключ у замок, але він був відкритий, — каже пан Ярослав. — Злодії винесли 3000 гривень, які були сховані в комоді. Зникли золоті прикраси. Побутову техніку не взяли. Цікаво й те, що сусіди навіть нічого й не чули. Відразу звернувся до міліції. Утім, уже не сподіваюся, що мені повернуть гроші. Однак для мене це буде наука. Найближчим часом поставлю сигналізацію».

Мал.Олексія КУСТОВСЬКОГО.