У Технологічному інституті Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля винайшли дешевий спосіб підвищення якості бензину. 
За словами винахідника, доцента кафедри технології органічних речовин, палива і полімерів, кандидата технічних наук Вадима Милоцького, товарні бензини одержують за рахунок змішування декількох компонентів, присадок і добавок. «Наш винахід передбачає насичення бензину киснем без добавок, — пояснює автор. — Вихідна сировина — низькооктановий бензин — насичується повітрям і піддається впливу ультрафіолетового випромінювання. У результаті окислювання алканів ми одержуємо необхідну добавку вже в самому паливі».
Бензин обробляється у спеціально створеній модульній установці. Причому, як зазначає винахідник, цей процес менш енергоємний і затратний порівняно з іншими відомими способами виробництва високооктанового палива.
Для одержання бажаного результату досить мати лише кварцове скло, через яке проходить ультрафіолет. «З урахуванням прямих і додаткових затрат на обслуговування установки продуктивністю 500 літрів на годину собівартість отриманого бензину марки А-80 становитиме всього 5,63 грн. за літр, — зазначив винахідник. — Розрахунки ми проводили, виходячи з оптових цін на бензин. Така установка окупається протягом півроку. Вона коштує близько 1,5 млн. грн. і за рік дасть 6,5 млн. грн. прибутку. Тобто на одному літрі бензину ми матимемо прибуток майже 2,5 грн.».
Але для промислового впровадження модульної установки луганським ученим потрібен інвестор. До речі, за підсумками Всеукраїнського конкурсу цей винахід визнано кращим в області у 2012 році.
Луганськ.