У Тернополі стартували Дні моди. Першого дня подіум віддали молодим дизайнерам з Києва, Тернополя, Вінниччини, Буковини та інших регіонів. Зала Українського дому «Перемога» була заповнена вщерть. А подивитися було на що. Особливо сподобалися присутнім поєднання сучасних модних тенденцій з фольклорними мотивами. Назви колекцій «Слов’янські мотиви», «Козацькому роду нема переводу», «Фольклорний ремікс», «Дихання квітів» говорять самі за себе. Студенти та їхні викладачі дали волю фантазії — вийшло цікаво і стильно.
Шквал оплесків заслужили вишиті сукні Поліни Сенко та Анастасії Нежид з Калинівського технологічного технікуму на Вінниччині. Вони застосували нову техніку гильоширування (випалювання на тканині), якою в Україні поки що володіють одиниці. Захоплення викликало і несподіване поєднання студентами відділення дизайну Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола стилю мілітарі з фольклорними мотивами. Зрештою, саме з ініціативи цього навчального закладу вже учетверте в Тернополі відбуваються Дні моди. Представили на подіумі й моделі, які перемогли на огляді-конкурсі вишитих костюмів, що відбувся недавно. Адже в Тернополі вже стало традицією, коли випускники шкіл, їхні вчителі, батьки одягають на парад випускників вишиванки: як з бабусиних скринь, так і прикрашені сучасними узорами.
Свої нові колекції презентують на Днях моди і чотирнадцять відомих дизайнерів з Києва, Одеси, Вінниці та інших міст.
— Ми не претендуємо на те, щоб стати столицею моди, — каже одна з організаторів заходу Марія Гудима. — Наша мета — показати нові тенденції. Тернополяни зможуть поспілкуватися з відомими дизайнерами, купити річ, яка сподобалась. Не менш важливо те, що Дні моди у Тернополі підтримують лише українського виробника.
Тернопільська область.
Квіткові мотиви студенток з Калинівки сподобалися усім.
Фото автора.