Сьогодні в Києві відбудуться організовані опозицією та провладними політичними силами масові маніфестації.

ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» та партія «УДАР» на чолі з Арсенієм Яценюком, Олегом Тягнибоком, Віталієм Кличком проведуть фінальний марш та мітинг в рамках акції «Вставай, Україно!», котра стартувала ще два місяці тому.

Очікується, що колона демонстрантів о 12-й годині вирушить з Європейської до Софійської площі столиці, де близько 13-ї години розпочнеться мітинг. Так само в суботу на Європейській площі завершиться Всеукраїнський антифашистський марш «В Європу — без фашистів!», що стартував 14 травня в обласних центрах західного регіону, а далі пройшов у центральних, південних та східних регіонах країни. За повідомленням офіційного сайту Партії регіонів, його метою є бажання «сказати рішуче «Ні» проявам антисемітизму, фальсифікації історії, расовій і релігійній нетерпимості в Україні, героїзації поплічників нацизму, зупинити наслідувачів фашизму!».

У столиці антифашистський марш розпочнеться від музею Великої Вітчизняної війни і завершиться на Європейській площі, коли колона опозиції вже залишить майданчик.

Враховуючи, що в суботу в центрі столиці зійдуться представники різних політичних уподобань, Міністерство внутрішніх справ та Служба безпеки Україні закликали зберігати мир і злагоду у суспільстві.

«Інформація, що надходить до правоохоронних органів, свідчить про зацікавленість окремих політичних лідерів та активістів використати проведення багатолюдних акцій для провокування фізичних сутичок між політичними опонентами, інспірування порушень громадського порядку, інших протиправних проявів з метою популяризації власних політичних сил, навіть шляхом завдання шкоди життю та здоров’ю громадян і міжнародному іміджу України», — йдеться у спільному повідомленні прес-служб МВС та СБУ. З огляду на це правоохоронці попереджають, що в межах наданих законодавством повноважень реагуватимуть на кожний протиправний вчинок, незалежно від приналежності правопорушників до тієї чи іншої політичної сили, а за вчинення протиправних дій винні особи нестимуть передбачену законодавством кримінальну та адміністративну відповідальність.

Разом з тим, оскільки 18 травня в столиці відзначатиметься День Європи, то громадський рух «Ми — європейці!» запрошує всіх бажаючих приєднатися до виконання разом з оркестром та хором з Театру опери і балету для дітей і юнацтва офіційного гімну Європейського Союзу — «Оди радості» Бетховена. Дійство розпочнеться об 11-й годині на майданчику навпроти консерваторії.