Міжфракційне об’єднання «Рівні можливості», Комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції разом із представниками громадських організацій провели експертне обговорення можливих наслідків законодавчої ініціативи щодо заборони штучного переривання вагітності та заборони реклами, що містить відомості про засоби контрацепції поза межами спеціалізованих закладів, медустанов та аптек.
Нині на розгляді в парламенті перебувають декілька проектів законів на цю тему в авторстві як провладних, так і опозиційних депутатів — № 2646 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне переривання вагітності» (автор Віталій Журавський), № 2646-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів» (стосовно заборони штучного переривання вагітності (абортів)», авторами якого є депутати Олександр Сич, Руслан Зелик, Руслан Марцинків, та № 2823 про внесення змін до закону «Про рекламу» (автор Василь Пазиняк).
Зокрема, законопроект 
№ 2646 передбачає розширити коло осіб, які нестимуть відповідальність за штучне переривання вагітності. 
Інший законопроект передбачає повну заборону штучного переривання вагітності за винятком трьох випадків: якщо вагітність несе пряму загрозу життю жінки, якщо присутні медичні показання щодо патології плоду, несумісної з життям після народження дитини, або якщо в судовому порядку доведено факт зачаття дитини в результаті зґвалтування. Медиків за проведення абортів передбачається карати позбавленням волі на термін від трьох до семи років. 
Водночас лікарі та науковці категорично проти законодавчих ініціатив щодо повної заборони штучного переривання вагітності. 
Заборона абортів не може жодним чином вплинути на покращення демографічної ситуації, підтвердила й представник МОЗ, лікар-гінеколог із понад 20-річним стажем Валентина Коломейчук. «Жінка повинна мати право вибору, — хіба краще, щоб жінка покинула, викинула дитину? — вважає вона. — Жінка повинна мати право зробити аборт, але в акредитованих лікувальних закладах».
Профільний комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я рекомендував парламенту підтримати законопроект В. Журавського в першому читанні із зауваженнями та відхилити законопроект, який передбачає повну заборону абортів. Голова підкомітету Марія Іонова звернула увагу на те, що заохоченням до зростання народжуваності передусім може стати поліпшення соціального становища та захисту молодих сімей та молодих мам-одиначок, а заборона абортів може призвести до багатьох негативних наслідків та викличе потужний суспільний спротив серед жінок.