Наслідки відчуватиме не лише перше покоління народжених від ліквідаторів аварії

Минулої неділі в Україні вшановували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Президент Петро Порошенко поклав квіти до пам’ятного знака «Воїнам Чорнобиля» та меморіального кургану «Героям Чорнобиля». Глава держави та учасники церемонії вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання. Участь у церемонії разом із Президентом взяли представники Верховної Ради, Кабінету Міністрів, голова Київської міськдержадміністрації Віталій Кличко, голова Київської облдержадміністрації Володимир Шандра та інші.

Тема Чорнобиля і досі є незагоєною раною. Та навіть саме законодавство на захист чорнобильців потребує удосконалення. До речі, у Верховній Раді вже готується низка документів. Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко ініціює проведення парламентських слухань «Про зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, об’єкт «Укриття» та перспективи розвитку зони відчуження». Відповідний проект постанови зареєстровано та передано на розгляд профільного комітету. Відповідно до проекту, слухання мають відбутися напередодні чергових роковин Чорнобильської катастрофи — у березні 2015 року.

Голова профільного комітету переконаний: обговорення цієї теми широким загалом окреслить шляхи розвитку зони відчуження, продемонструє міжнародній спільноті, що успішна реалізація заходів зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та проектів міжнародної технічної допомоги на майданчику ЧАЕС залишається одним із головних пріоритетів України у такий непростий для держави час.

На розгляді комітету перебуває законопроект щодо соціального захисту чорнобильців. 

Це, зокрема, зміни до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо медичного забезпечення дітей учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та евакуйованих із зони відчуження. 

На думку автора проекту Наталії Королевської, наслідки Чорнобильської катастрофи відчуватимуть на собі не лише перше покоління народжених від ліквідаторів аварії, а й наступні покоління.

Ще в одному законопроекті народні депутати Віталій Барвіненко, Олександр Герега, Андрій Шинькович пропонують внести зміни до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (забезпечити продуктами харчування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи).

Обранці пропонують збільшити розмір відшкодування вартості харчування чорнобильців та зробити неможливим маніпулювання урядом розміром цих відшкодувань (відшкодування не можуть бути менші від прожиткового мінімуму для 1 категорії, та менші за половину — для 2 категорії. У 2014 році це 1176 та 588 гривень відповідно).

Парламентарії запевняють, що не залишать чорнобильців наодинці зі своїми проблемами і уважно їх вивчатимуть.

Факт

Нині в Україні проживають тисячі громадян, які народилися від учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та від евакуйованих із зони відчуження. Після досягнення повноліття їх не зарахували до осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Водночас стверджувати, що такі українці не піддалися жодному радіаційному впливу — не можна.

На знімку: у харківському міському парку «Молодіжний» урочисто поклали квіти з приводу Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Фото В’ячеслава МАДІЄВСЬКОГО (Укрінформ).