У Києві відбулася презентація альбому графічних малюнків Тараса Шевченка, створених у період з 1841-го по 1843 рік (на знімках). Над ним працювали фонд «Рідна країна», заступник директора Інституту літератури Сергій Гальченко, а також видавництво «Веселка».

 

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко (на знімку) повідомив, що з чотирьох запланованих видано вже два альбоми Тараса Григоровича: один, як уже сказано, з графічними малюнками і другий — з акварелями. Обидва мають наклад по тисячі примірників і розійшлися миттєво. Тому готується до друку ще один наклад. Видання будуть безплатно передавати в бібліотеки та навчальні заклади всіх регіонів України. Однак є обнадійлива звістка і для тих, хто хоче поповнити альбомами власні «книжкові фонди»: «Веселка» підготувала наклад і для вільного продажу.

Микола Томенко пояснив, що за задумом розробників альбому графічних малюнків він має факсимільний, «архівний», вигляд: тобто збережено всі малюнки, записи та позначки самого художника. Крім того, частина альбому — це записи українських пісень, зібраних Кобзарем.

З 22 квітня (175-річчя викупу Тараса Григоровича з кріпацтва) до 200-ліття з дня його народження фонд «Рідна країна» проводитиме цикл спеціальних шевченківських програм у масштабному просвітницькому проекті і сподівається, що в результаті вдасться факсимільно відтворити не лише окремі творчі епізоди, а й саму постать національного Пророка.

Вл. інф.

Фото і репродукції Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Виступають учасники літературно-мистецького салону Бориспільської міськради (керівник Наталя Осипенко).