Вітрильний спорт. Міжнародна WіndMaster Regata. Інформаційну підтримку змаганням надає «Голос України».
Цього разу у перегонів незвичний сценарій. Раніше все відбувалося виключно на акваторії Київського водосховища. Тепер регата взяла старт у Севастополі. Там упродовж 10—12 травня змагалися п'ять екіпажів яхт олімпійського класу «Зірковий».
— Севастопольський рейд ми обрали не випадково, — розповідає директор WіndMaster Regata, майстер спорту міжнародного класу Юрій Семенюк. — У наші справи втрутилася пізня весна. Через значні коливання рівня води у Київському водосховищі й очікуваний пік паводка оргкомітет регати вирішив перенести перегони «Зіркового» до Севастополя...
Підбиваючи підсумки чорноморських стартів, можна стверджувати, що вони відбулися успішно й на високому рівні. Першого дня була чудова по-літньому тепла погода: температура повітря — 28 градусів, води — 16—18, вітер південних напрямків, 7—12 вузлів. Щоправда, роботи у суддів було багато. Їм доводилося неодноразово переставляти знаки дистанції (вибирати і встановлювати якорі на глибинах 60—70 метрів).
Наступного дня погодні умови нагадували попередні. І боротьба була гострою і безкомпромісною. А от ранок завершального дня змагань дещо засмутив. По-перше, був слабкий вітер, по-друге, з боку моря насунулася стіна туману і заповнила Севастопольську бухту — подекуди видимість не перевищувала 150—200 метрів.
Та попри все флот о 10:00 вийшов на зовнішній рейд, щоб провести заплановані перегони. Близько 12-ї години встановився очікуваний вітер і розсіявся туман, що дало можливість виставити дистанцію.
Не випробовуватимемо терпіння читачів і повідомимо, що змагання у класі «Зірковий» виграв досвідчений екіпаж яхти UKR 8247 у складі Василя Гурєєва (Київ) та Віталія Кушніра (Южне). Друге місце дісталося UKR 8205 — Денис Хащина (Харків)/Дмитро Мечетін (Нікополь), третє — у севастопольського дуету на UKR 8141 (Іван Чехлатий/Ілля Базурін).
Сьогодні естафету від Севастополя приймає Київ. А напередодні відбулася прес-конференція, котра зібрала численну команду представників ЗМІ. На їхні запитання відповідали: вже названий Юрій Семенюк — учасник навколосвітніх перегонів «Волво Оушен Рейс», очільник оргкомітету, голова правління «Сбербанка России» в Україні, чемпіон Європи-2013 Ігор Юшко, голова правління АСК «ІНГО Україна» Ігор Гордієнко, президент Вітрильної федерації України, член НОК, нарешті, переможець нинішьої і багатьох попередніх регат Василь Гурєєв, багаторазовий чемпіон світу і Європи, головний тренер національної збірної України Сергій Пічугін, майстер спорту, керівник дитячих змагань у програмі регати Ігор Леончук.
Усі вони — знані морські вовки, більшіть із них — учасники регати. Це, власне, — люди, хворі (у доброму розумінні цього слова) вітрильництвом. І вони роблять для його розвитку в нашій країні все від себе залежне. Особливо багато — для підростаючого покоління. Відомо, що кожного сезону від WіndMaster Regata якась дитяча школа отримує в подарунок новеньку яхту «Оптиміст». До речі, вже за традицією цей дитячо-юнацький клас і ще один — «Кадет»  — представлені в наших змаганнях.
Звичайно, боротба за призи у восьмому сезоні WіndMaster Regata відбуватиметься у восьми дивізіонах яхт. «Зірковий» уже відзмагався. Тепер слово за спортсменами на крейсерсько-перегонових яхтах (два дивізіони), ORC Sportboat, SB20, «Ultra» і представниками вже згаданих класів «Оптиміст» і «Кадет».
Варто згадати, що WіndMaster Regata — єдина в Україні, що входить до міжнародного календаря ORC (Offshore Racіng Councіl) та ІSCYRA і приділяє велику увагу впровадженню і дотриманню міжнародних стандартів проведення вітрильних змагань. В її весняній частині беруть участь спортсмени з семи країн: України, Ірландії, Великої Британії, Данії, Нової Зеландії, Білорусі та Росії.
На дистанції — переможці регати у класі «Зірковий» Віталій Кушнір (на передньому плані) і лідер чемпіонського екіпажу Василь Гурєєв.
Фото Юрія СЕМЕНЮКА.