Законопроект про суспільне мовлення Верховна Рада ухвалить у першому читанні до Нового року, а в цілому — на початку наступного. Про це під час прес-конференції заявила голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Вікторія Сюмар.

Сьогодні, за її словами, такі домовленості в парламенті є. «В Україні потрібні свобода слова і якісна інформація, якій люди довіряли б. Тому перше завдання — створення суспільного мовлення. Ми не можемо заборонити приватні канали, але в інформаційному мовленні має бути номером один суспільне телебачення і радіо. Це пріоритет для комітету, і ми зробимо все, щоб його запустити», — наголосила народний депутат.

Суспільне мовлення, розповіла голова комітету, створять на базі канала УТ-1. Воно буде максимально незалежним від держави в системі фінансування, керівних органів, формування статутів, залучаючи до їх написання редакційні колективи.

Також вона вважає, що парламент має ухвалити законопроект про роздержавлення ЗМІ. «Ми працюватимемо як комунікаційний майданчик у рамках комітету з тим, щоб вийти на прийнятний варіант такого проекту», — сказала В. Сюмар.

Крім того, серед пріоритетів комітету народний обранець назвала проект закону про іномовлення. «Україна має доносити свою позицію світу і для цього не так потрібне Міністерство інформації, як теле-, радіо-, інтернет-канали. Це система іномовлення, яка цілком може бути державною», — підкреслила парламентарій та додала, що в комітеті створять робочу групу для напрацювання такого законодавчого акта.

А ще, за її словами, в парламенті вже розробили проект постанови щодо інтернет-трансляцій засідань комітетів. Нині, за дорученням Голови Верховної Ради, апарат парламенту перевіряє, наскільки можна облаштувати технічно кімнати комітетів для проведення інтернет-трансляцій. «Комітетське життя не менш важливе, ніж в сесійній залі, адже саме там відбуваються основні дискусії, розробки. Видно, хто чим займається, які позиції відстоює», — зазначила вона.

Також, розповіла народний депутат, стенограми засідань комітетів, проекти документів, які виносяться на розгляд, можна буде знайти на сайтах. «Після того, як це зробимо в парламенті, зробимо і в уряді, а згодом — в органах місцевого самоврядування. Адже така відкритість сприятиме довірі до влади з боку громадян», — підкреслила В. Сюмар.

Керівник відділу преси та інформації представництва Євросоюзу в Україні Юргіс Вілчінскас теж вважає, що Україна має працювати над створенням суспільного мовлення. «Ця реформа дуже потрібна. ЄС декілька років надає технічну і фінансову допомогу в створенні такого регулятора, який представляв би всі погляди суспільства і працював на аудиторію», — зазначив він.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Керівник відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні Юргіс Вілчінскас, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Вікторія Сюмар під час прес-конференції на тему: «Свобода слова в Україні: нові реалії та старі проблеми».