У рамках оголошеного Президентом України Року дитячої творчості народний депутат України президент громадської організації «Соціальний рух поваги» Віктор Остапчук (на знімку) розробив і реалізує у своєму окрузі привабливий проект «Творча Слобожанщина».

Усе найкраще — дітям

Громадська організація «Соціальний рух поваги», створена з ініціативи Героя України, в недавньому минулому начальника Південної залізниці, а нині — народного депутата України Віктора Остапчука, займається підтримкою ветеранів, багатодітних сімей, дітей-сиріт та інших соціально не захищених громадян. А ще — втілює у життя проекти, що стосуються фізичного, культурного й духовного розвитку підростаючого покоління.

— Я все життя пропрацював на Південній залізниці, де принцип «усе найкраще — дітям» був незмінним протягом усієї її історії, — каже Віктор Остапчук. — Свого часу до структури дороги входили не тільки професійні навчальні заклади, а й загальноосвітні школи. За царських часів — 29 залізничних шкіл, у радянський період — 76 шкіл, розташованих у містах і селах Харківської, Полтавської, Сумської і Бєлгородської областей. І коли в 2000 році мене призначили начальником залізниці, серед найважливіших завдань, які я поставив перед собою і перед колективом, було оновлення дитячої залізної дороги, розвиток дитячих оздоровчих центрів, активізація шефської роботи над школами, інтернатами й дитячими садками, які знаходяться у регіонах, що обслуговуються...

При цьому особливу увагу ми приділяли дитячій творчості. Дітям було забезпечено всі умови, щоб вони могли співати й танцювати, займатися образотворчим мистецтвом і спортом. Крім цього, зважаючи на те, що для талантів дуже важливо бути затребуваними й визнаними, ми організовували для дітей різноманітні конкурси й фестивалі, переможців яких відзначали на рівні керівництва Південної залізниці.

Загалом у нас є досвід участі в розвитку дитячої творчості, й наша команда в кожному разі вважала це питання пріоритетним у роботі в окрузі. Але, звісно, Указ Президента України Віктора Федоровича Януковича «Про проведення в 2013 році Року дитячої творчості» надав нам додаткового імпульсу, сприяв пошуку нових форм і методів нашої спільної роботи з місцевою владою.

Якщо співати — то з народним артистом

Ще на початку січня Віктор Остапчук разом із головами райдержадміністрацій усіх чотирьох районів і міськими головами двох міст, розташованих на території 177-го виборчого округу, обговорили програму залучення дітей до активної творчості. В результаті було розроблено проект «Творча Слобожанщина», в рамках якого ця робота ведеться за декількома напрямами: тут і духовність, і музика, і спорт, і образотворче мистецтво...

Приміром, 13 травня в Ізюмі відбувся заключний етап виставки-конкурсу «Писанковий рай Соціального руху поваги-2013», на якому було представлено близько 250 робіт дітей, котрі перемогли в зональних турах конкурсу декоративно-прикладного мистецтва на великодні теми. А 18 травня тут же, в Ізюмі, під патронатом народного депутата відбудеться конкурс художньої самодіяльності «Веселковий розмай».

Крім того, для музично обдарованих дітей округу в перших числах вересня в місті Куп’янськ буде проведено майстер-клас... Дмитра Малікова. Віктор Миколайович давно дружить із Дмитром і, дізнавшись про його подвижницьку роботу з учнями російських музичних шкіл і студій, запросив народного артиста Росії провести уроки майстерності з талановитими дітьми свого округу.

У проект «Творча Слобожанщина» органічно вписався і VІ Всеукраїнський конкурс виконавців на бандурі імені Г. Хоткевича, який проходив під патронатом Віктора Остапчука з 18 по 21 квітня у Харкові. В ньому взяли участь понад шістдесят обдарованих дітей з усієї України — з Харкова, Києва, Сум, Львова, Одеси, Чернівців, Дніпропетровська, Кривого Рогу, Донецька, Житомира, Вінниці, Запоріжжя тощо. Віктор Миколайович допомагає в організації цього конкурсу, який проводиться раз на два роки й уже став культурним надбанням і Слобожанщини, і України всі десять років його існування.

Тренування разом із провідними спортсменами країни

А ще в цей період було проведено численні турніри із шахів, міні-футболу, волейболу та баскетболу, в яких взяли участь кілька тисяч школярів із усього округу. За рахунок коштів народного депутата кожен фіналіст цих змагань одержав нагороди й подарунки. Але найголовніше: на фінальні баталії Віктор Остапчук запрошує провідних спортсменів країни, і діти можуть не тільки побачити своїх кумирів, а й повчитися у них. Зокрема, на турнір із шахів до Куп’янська приїжджала чемпіонка світу Ганна Ушеніна, на фінал змагань з міні-футболу в смт Борова — спортсмени «Локомотива» (Харків), однієї із кращих команд України;  члени національної збірної України; чемпіони світу серед студентів.

«Соціальний рух поваги» також продовжує реалізацію програми з будівництва дитячих ігрових і спортивних майданчиків зі штучним покриттям. Ця програма стартувала під час виборчої кампанії, і сьогодні люди переконуються, що це не було якоюсь передвиборною технологією. Приміром, у квітні чергові ігрові майданчики одержали діти Ізюма, Борової і Шевченкового, на черзі — сучасний спортивний майданчик у Куп’янську... А в планах — відкриття філіалів куп’янського дитячого футбольного клубу «Мрія», будівництво нового футбольного поля із сучасним штучним покриттям і багато чого іншого.

— Великий український педагог Василь Сухомлинський вважав, що дитинство — найважливіший період людського життя. Не підготовка до майбутнього життя, а справжнє, яскраве, самобутнє, неповторне життя, — зазначає Віктор Остапчук. — І ми з колегами по громадській організації «Соціальний рух поваги» робимо все, щоб у кожної дитини, незалежно від соціального стану її родини, життя справді було творче й цікаве. Не киваємо на державу, мовляв, нехай вона несе відповідальність, а беремося й робимо.

Харків.

В. М. Остапчук з учасниками VІ Всеукраїнського конкурсу виконавців на бандурі ім. Г. Хоткевича.

Фото прес-служби народного депутата.