Свого часу група українських альпіністів у складі Ігоря Парчевського та Юрія Кравчука з Рівненщини, Олександра Щерби з Кіровограда, Олександра Оришка з Луцька провела акцію «Прапори України — на вершинах світу», інформаційним спонсором якої виступала газета «Голос України». 

Вони підкорили найвищі вершини материків: Кіліманджаро (Африка), Аконкагуа (Південна Америка), Ельбрус та Монблан (Європа), Косцюшко (Австралія), а також Мак-Кінлі (Північна Америка). На всіх цих вершинах встановили Державний прапор України, а також прапор із символікою парламентської газети. Альпіністи, готуючись до сходжень, спілкувалися з місцевим населенням, розповідали про Україну, про звичаї і традиції нашого народу.

19 травня група українських альпіністів знову вирушає до Північної Америки — в її мальовничий куточок Аляску, щоб удруге підкорити Мак-Кінлі. «Рейд» наших альпіністів буде приурочений до сторіччя першого офіційного сходження на цю вершину, і в ньому беруть участь Юрій Кравчук з Рівненщини, Олександр Оришко та Ігор Случик із Луцька, кияни Євген Демиденко і Віталій Коломієць, львів’яни Микола Матрохін та Оксана Ліпська, Андрій Малинка із Севастополя.

— Сходження буде складним, — розповідає керівник групи альпіністів Юрій Кравчук, який вже підкоряв Мак-Кінлі. — Адже це найпівнічніша вершина- шеститисячник, пояс вічних снігів на якій починається вже на кілометровій висоті, тоді як, скажімо, в Гімалаях — із 4,5—5 тисяч метрів. Тобто, нашій групі доведеться подолати п’ять з половиною кілометрів льоду і снігу. Але група ретельно готувалася до сходження, має досвід, тож сподіваємося на успіх.

«Голос України», який за традицією виступає інформаційним спонсором цього сходження, розповість читачам про нього по поверненні альпіністів на батьківщину. А зараз бажає сміливцям вдруге «взяти» Мак-Кінлі.

Рівне.

Прапор із символікою «Голосу України» в 2008 році на вершині Мак-Кінлі (Аляска) встановили рівненські альпіністи Ігор Парчевський та Юрій Кравчук.

Фото з архіву «Голосу України».