— Як з’явилося рішення піти у велику політику й стати народним депутатом України? Що було основною мотивацією? Це було Ваше власне рішення чи спільне з батьком — Прем’єр-міністром країни?
— Рішення піти в політику я прийняв недавно. Вирішував сам. Але оскільки батько в політиці вже доволі тривалий час, цю сферу я знаю не з чуток. Тому я знав, куди йду, і що потрібно буде робити. Рішення це абсолютно усвідомлене. Я прагну внести свій внесок у розвиток України, працювати на її благо, розбудовувати регіони.
— Ви вперше стали народним депутатом України. Які ваші враження від Верховної Ради? Як складаються взаємини з «старішими» депутатами?
— Стосунки зі «старшими» депутатами складаються добре. «Дідівщини» у нас немає — ви це мали на увазі? (посміхається). Інша справа, що перші враження виявилися достатньо незвичайними. Депутати, які пропрацювали три-п’ять скликань, зізнаються, що такий неконструктивний парламент у нас уперше. В оцінках часто звучить слово «цирк». І це, я вважаю, ще занадто м’яко.
Я йшов до Верховної Ради, щоб працювати й допомагати людям. Намітив для себе проекти, які просуватиму й підтримуватиму. Один із них — медичне страхування. Свідомо балотувався по мажоритарному округу, тому що щиро вважаю — народний депутат має бути доступним для людей і розв’язувати проблеми країни.
Але за такої роботи парламенту поки що це не є можливим. 
Ті депутати, які перетворили Верховну Раду на шоу, які дискредитують її і перед країною, і перед усім світом, — цікаво, як вони дивляться в очі своїм виборцям?
— Ви народилися й отримали вищу освіту в Росії. А яку країну вважаєте своєю Батьківщиною?
— Батьківщина для мене — Україна. І хай формувався як особистість я в Росії, всі найважливіші для мене події відбувалися в Україні. Тут я працював і працюю, тут я одружився, тут народилися мої діти, тут живе моя родина. Мій дім — Україна.
— Ваша перша вища освіта — гірничий інженер, друга — юрист. Зараз ви — успішний бізнесмен і політик. А ким себе бачили й мріяли стати в дитинстві?
— У дитинстві, як і всі хлопці мого віку, мріяв бути шахтарем.
— Вам ніколи не хотілося емігрувати в більш розвинуту країну, ніж Україна?
— Багатьом здається, що в інших країнах світу живеться набагато краще й легше. Але це багато в чому помилкова думка. У кожній країні є як свої достоїнства, так і складності. Й Україна не виняток. У мене немає бажання виїхати в іншу країну. Я переконаний, що в України є величезний потенціал — і ресурсів, і людей. Ми зможемо побудувати більш розвинуту державу. І я сподіваюся вкласти свою лепту в цей процес.
— Ви належите до так званих політиків і бізнесменів нового покоління. На чому ґрунтується їхній світогляд і цінності?
— Для мене нове мислення — як у політиці, так і в бізнесі чи громадській діяльності — це вміння генерувати ідеї, формулювати нові значення, важливі для основної частини суспільства. Еліта — це люди, які здатні відповісти на кілька найважливіших питань: «куди йдемо?», «які цінності сповідуємо?», «що будуємо і якими коштами?», «в які терміни?». Та найголовніше —«ради чого?» Такий підхід і є те саме нове мислення, яке сьогодні таке необхідне країні. Ніхто не сперечається, створення робочих місць — це важливо, але ми повинні думати про майбутнє. І тут важко переоцінити важливість ІT-технологій, створення екологічного бізнесу. Екологічного в найширшому значенні слова — від чесних правил гри до захисту навколишнього середовища. Люди настільки стомилися від політичної тріскотні, що просто перестають вірити в такі поняття, як Батьківщина, патріотизм, Україна. Що потрібно зробити перш за все? Насамперед треба повернути довіру людей до цих понять і простих людських цінностей, а тоді поговоримо про національну ідею.
— У вас велика родина — троє дітей. Чи багато часу з ними проводите? Хто їх виховує? Що Ви, як батько, прагнете їм закласти з дитинства, а чого вони вчать Вас?
— Часу завжди не вистачає. Думаю, що не тільки в мене, а й у багатьох батьків. Зрозуміло, переважно вихованням наших дітей займається моя дружина. Але я певен, що виховання — процес безперервний. Ми виховуємо їх власним прикладом, ставленням до життя, роботи, одне до одного. Коли діти зростають у щасливій родині, де між батьками любов і взаєморозуміння — це, на мою думку, краща модель виховання. Я завжди знайду час вислухати кожну свою дитину, постараюся вникнути в їхні проблеми, дам пораду. По-моєму, це — головне.
— Нині, збираючись на сімейних святах, ви з батьком обговорюєте проблеми політики, економіки країни чи розмовляєте тільки про особисте? Чи часто взагалі з ним бачитеся, чи радитеся з ним?
— На жаль, ми дуже мало проводимо часу разом. І якщо навіть він приїжджає до нас, то в основному грається з онуками. Та й самі в сімейному колі про політику ми намагаємося не говорити.
— Скільки часу проводите на роботі й скільки залишається на особисте життя, сім’ю? Як любите відпочивати? Чим захоплюєтеся?
— Боюся здатися банальним, але вільного часу справді дуже мало. Увесь вільний час намагаюся проводити в колі родини, гратися з дітьми. Я отримую задоволення від  того, що поведу їх у зоопарк чи влаштую пікнік. Взагалі, якщо видалися вихідні, багато чого залежить від настрою та  від пори року. Радію, коли можу поїхати із друзями на шашлики або сходити із дружиною до театру. Дуже люблю ходити зі старшим сином у кіно. Щораз дивуюся дорослості його сприйняття. А ось відпустку завжди намагаюся проводити однаково — їду кататися на гірських лижах.
— У вас велике коло друзів? Чи допускаєте в нього нових людей? Ніколи не виникало відчуття, що дружать не саме з вами, а з вашим соціальним статусом?
— Я спілкуюся з великою кількістю людей. Але певен, що справжніх друзів по життю має бути небагато. Решта оточення — це знайомі, товариші, колеги. У своє близьке коло я впускаю тільки тих, з ким мені спокійно й комфортно, хто надійний, і кому я довіряю. І я певен, що вони дружать саме зі мною. А якщо хтось і прагне одержати вигоду від мого соціального статусу, то це не друг. Це знайомий, не більше.
— Який ваш життєвий девіз або кредо?
— Справи — важливіші за слова!
Інтерв’ю взяла Юліана ШЕВЧУК.
Фото Олександра КЛИМЕНКА. 
Досьє «Голосу України»
Олексій Миколайович Азаров, народний депутат України по 47-му виборчому округу (Донецька область), член парламентської фракції Партії регіонів, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності. Народився 13 липня 1971 року в Калузі. Має дві вищі освіти — 1992 року закінчив Московський державний університет за фахом «гірничий інженер», 1994 — Українську академію зовнішньої торгівлі (юрист міжнародного права). До обрання народним депутатом по 47 округу в Донецькій області він керував Міжнародним інвестиційним фондом, а перед цим був на дипломатичній службі. Працював у посольствах України у Фінляндії і Швейцарії, а також у представництві нашої країни при ООН. Одружений, має трьох дітей.