Скільки саме тваринних залишків накопичилося на території Тернопільського заводу з виробництва м’ясо-кісткового борошна «Ветсанзавод», точно невідомо. За різними даними — від трьох до чотирьох тисяч тонн. Жителі сіл Острів та Буцнів, між якими розташовано завод, та дачники садових кооперативів буквально задихаються від нестерпного смороду. Підприємство не працює майже півроку, але продовжує накопичувати трупи тварин, які невідомо від чого загинули. Сировина для виробництва м’ясо-кісткового борошна надходить не лише з Тернопільської, а й з Івано-Франківської та Львівської областей. Крім того, тут зберігається майже 230 тисяч банок консервів, термін реалізації яких сплив. Їх прийняли з метою утилізації, однак цього не зробили. Непрацюючий завод — бомба сповільненої дії не лише для жителів навколишніх сіл. Неподалік — річка Серет, воду з якої нижче за течією п’ють жителі найбільшого райцентру Чорткова. Очисні споруди «Ветсанзаводу» не працюють. Саме підприємство зупинилося через борги перед постачальниками газу.
— Ми неодноразово робили приписи, штрафували керівника заводу, — розповів начальник головного управління ветеринарної медицини в Тернопільській області Зіновій Крушельницький, — але розуміємо, що лише цими заходами проблеми не розв’язати. Потрібно шукати кошти, щоб запустити завод. Можливо, виділити їх з резервного фонду області.
Але навіть якщо «Ветсанзавод» запрацює, це лише тимчасове розв’язання проблеми. Технології, які використовують на підприємстві, давно застаріли.