Заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський разом з народними депутатами від ВО «Свобода» Іриною Фаріон, Ігорем Кривецьким та Михайлом Блавацьким (усі «Свобода») зареєстрували ряд законопроектів (реєстраційні №№ 2978, 2979, 2980 від 14.05.2013 року) про запровадження ввізного мита на книжкову продукцію.
Обгрунтовуючи необхідність ухвалення цих документів, Р. Кошулинський зазначив, що рівень підтримки національних видавців в Україні не відповідає об’єктивним вимогам часу. «Щорічно у розрахунку на кожного українця видається менше двох примірників книг. При цьому обсяги видання україномовної продукції вдвічі менші, а на книжковому ринку України переважає книга російськомовна і книга російського виробництва», — цитує заступника глави парламенту його прес-служба.
На думку Р. Кошулинського, така ситуація значною мірою пов’язана з масовим імпортом книжкової продукції, який нині здійснюється за нульовою митною ставкою та в умовах фактичної відсутності в державі дієвої системи підтримки власного книжкового виробництва.
Отож вищезгаданими законопроектами пропонується запровадити ввізне мито на друковані книги, книжки, брошури, листівки та аналогічні друковані матеріали, зброшуровані або у вигляді окремих аркушів у розмірі 5 відсотків. Водночас шляхом внесення змін до Бюджетного кодексу України пропонується встановити, що кошти, отримані від ввізного мита на друковану продукцію, надходитимуть до спеціального фонду держбюджету та спрямовуються на поповнення фондів бібліотек книжками українського виробництва українською мовою.
Р. Кошулинський також звернув увагу на те, що, зважаючи на значний дисбаланс книжкового ринку на користь російськомовної продукції, пропонується внести зміни до Митного кодексу України, передбачивши звільнення від мита україномовну друковану продукцію. На його переконання, ухвалення згаданих законопроектів створить сприятливіші умови для розвитку вітчизняної книговидавничої галузі, збільшення частки української книжки на національному книжковому ринку та допоможе у поповненні бібліотечних фондів.