Щойно завершився непростий паводковий період, як на горизонті замаячіла нова загроза — можливі пожежі під час очікувано надзвичайно спекотного літа. Тим паче, що вже наприкінці квітня — у першій половині травня в окремих регіонах було зафіксовано вищий — п’ятий рівень пожежної небезпеки. Тож під час учорашнього засідання уряду прем’єр Микола Азаров наказав подбати про збереження лісів та полів від пожеж.

«Доручаю голові Державної служби з надзвичайних ситуацій Михайлу Болотських, спільно з центральними та місцевими органами виконавчої влади, запровадити комплекс заходів із запобігання пожежам у природних екосистемах, використовуючи досвід дій під час аномальної посухи влітку 2010 року, а також сучасні можливості дистанційного, в тому числі космічного моніторингу ситуації», — сказав він. Крім того, Міністерство внутрішніх справ має організувати патрулювання потенційно небезпечних зон та вчасно обмежувати доступ туди, де існує потенційно загроза. Також глава уряду розраховує на дотримання правил протипожежної безпеки та небайдужість з боку громадян.
Підбиваючи підсумки «генерального прибирання» країни, що відбувалося у квітні-травні, М. Азаров повідомив, що з 32 тисяч несанкціонованих сміттєзвалищ було вивезено близько мільйона кубометрів побутових відходів. Крім того, було висаджено понад 4 мільйони дерев та 1 мільйон кущів. «Я переконаний, те, що вдалося зробити спільними зусиллями влади і громадськості, — це цінний досвід, який став нашим значним надбанням, і він віднині використовуватиметься завжди», — зазначив глава уряду. Ще одна, вже давня традиція — це забезпечення літнього оздоровлення та відпочинку школярів. За словами М. Азарова, цього року таку можливість отримають понад 2,8 мільйона дітей, а це майже 70 відсотків від загальної чисельності українських школярів. При цьому акцент планується зробити на оздоровленні та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. «Нинішнього літа в санаторіях і таборах відпочинуть практично 100 відсотків дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 73 відсотки малюків з багатодітних та малозабезпечених сімей, половина дітей-інвалідів», — сказав глава уряду. 
Однак спочатку санаторії та табори мають перевірити на предмет готовності до прийому дітей. «Ніяких компромісів у питаннях побутових, санітарно-гігієнічних умов та належного лікування і медичної допомоги у закладах дитячого оздоровлення і відпочинку. Всі умови перебування мають суворо відповідати встановленим нормам. Діти повинні отримати найкращий можливий сервіс, а батьки мають бути спокійні за умови відпочинку своїх дітей», — заявив прем’єр. Крім того, глава уряду доручив відповідним міністерствам та службам забезпечити якісне харчування, подбати про протипожежну безпеку, громадський порядок, життя та здоров’я дітей.
«Особисто прошу міністра аграрної політики і продовольства Михайла Присяжнюка та глав регіональних адміністрацій допомогти в цьому, і гасло «Все краще — дітям» втілити в реальність. Також вимагаю, щоб Міністерство охорони здоров’я і Державна інспекція захисту прав споживачів запровадили постійний моніторинг і перевірки якості продуктів харчування, які постачаються влітку у дитячі заклади. Повторюю: у всьому, що стосується здоров’я наших маленьких громадян, компромісів, недбалості не може бути», — наголосив М. Азаров.
Цю тему було продовжено під час розгляду Концепції Державної цільової соціальної програми оздоровлення та відпочинку дітей і розвитку мережі дитячих оздоровчих закладів на період до 2017 року. Ця програма, зокрема, передбачає збереження та розвиток мережі дитячих оздоровчих закладів, в тому числі Міжнародного дитячого центру «Артек» та Українського дитячого центру «Молода гвардія», забезпечення доступності та якості послуг із оздоровлення та відпочинку.
Ще одна, розглянута урядом Державна цільова соціальна програма передбачає ряд заходів з підтримки сім’ї. Її мета — збереження традиційних сімейних цінностей, посилення мотивації до реєстрації шлюбів, свідомого народження та виховання дітей. На початку засідання міністр інфраструктури Володимир Козак доповів про стан виконання Національного плану дій на 2013 рік в частині розвитку транспортної інфраструктури та розповів про стан виконання Державної програми активізації розвитку економіки на 2013 — 2014 роки.
 
Віце-прем’єр-міністри України Олександр Вілкул, Юрій Бойко.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
ФАКТ
Цього літа в Україні працюватимуть близько 18 тисяч дитячих закладів, у тому числі 716 — позаміських, 80 — санаторного типу, 6 дитячих центрів, 511 таборів праці та відпочинку, 239 наметових містечок та понад 16 тисяч таборів з денним перебуванням.