«Саме книга є джерелом доступу до світових культурних надбань, чинником розвитку особистості, морального світосприйняття та професійного зростання, саме книга є незамінним елементом інформаційного простору, а видавнича галузь — одним із головних векторів гуманітарної політики держави», — наголосив Голова Верховної Ради Володимир Рибак на парламентських слуханнях «Проблеми розвитку українського книговидавництва, книгорозповсюдження та перспективи підтримки книгочитання в Україні».
Статистика друку, яку веде Книжкова палата України, свідчить про значне зменшення за останні 20 років кількості видань на душу населення. Якщо на початку 1990 років на одного мешканця нашої країни у середньому припадало 3,5 книжки, то нині менше однієї.
 Недостатня увага держави до книги, як до інструменту формування особистості, стала однією з причин інтелектуальної та культурної деградації українського суспільства. Як наслідок — стрімке скорочення кадрового потенціалу, спроможного до свідомого і професійного проведення реформ, переконані учасники слухань. Упевнені вони й у тому, що книговидавничу галузь потрібно визначити національним пріоритетом.
За словами глави парламенту, державна політика у видавничій сфері — це ефективне інвестування у громадян країни. «Тому всі ми усвідомлюємо, що саме відсутність адекватного державного сприяння та підтримки стимулює падіння читацької культури», — наголосив В. Рибак.
Голова Верховної Ради зауважив також, що певні сегменти книжкового ринку майже повністю належать не вітчизняному, а іноземному виробнику. Передусім це стосується комп’ютерної науки, економіки. «Отже, нагальною є потреба стимулювання українського книгодрукування», — наголосив він.
Підтримки, за словами глави парламенту, потребує й бібліотечна галузь. Зокрема, її фінансування для поповнення фондів. Бібліотеки, на його думку, повинні мати право самостійно здійснювати закупівлю книжок, враховуючи попит та потреби читачів. Адже саме вони, а не чиновники, знають це краще.
Докладніше читайте у наступному номері.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
ЦИФРИ
Держбюджетом на виконання прог-рами «Українська книга» на 2013 рік передбачено кошти в сумі 37,5 мільйона гривень. До проекту переліку книжкових видань, передбачених до випуску за програмою, надійшло понад 1200 пропозицій 130 видавництв та видавничих організацій на суму 256 мільйонів гривень.
Під час слухань.