Комунальні служби Полтави обіцяють посилити боротьбу з омелою, яка масово уражає дерева в місті. Ця паразитуюча рослина ранить старі та хворі дерева і це, заявляють комунальники, набуло масового характеру. Якщо дерево буде понівечено на 60 відсотків, його знищать, якщо менше — видалять лише хворі гілки.
— Цього року вперше розроблена міська програма протидії поширенню омели, — розповів директор комунального підприємства «Декоративні культури» Олексій Харченко.
Із міського бюджету виділено 220 тисяч гривень на знищення 140 дерев та обрізування заражених гілок ще трьохсот дерев. При виконавчому комітеті Полтавської міської ради створено спеціальну комісію, яка має право вирішити — зрізати дерево чи лише обрізати. Кожен полтавець може залишити заявку на обстеження насаджень. Якщо дерева перебувають у комунальній власності, то зрубування безплатне, якщо ростуть на приватній території, то спилювання, розрізання та вивезення дерева з діаметром стовбура 50—70 сантиметрів за договором коштуватиме близько 1000 гривень.
Кілька років тому в місті вже започатковували схожу програму. Так, з 2006 року взялися боротися з амбро-
зією. Щороку на це витрачали понад 200 тисяч гривень, тож легко порахувати, скільки загалом коштів «забрала» з бюджету ця підступна рослинка! Хоча не можна сказати, що її помітно поменшало в Полтаві. І ось тепер — омела... Чи вдасться здолати паразита — покаже час.
Полтава.