До Національного біосферного заповідника Асканія-Нова, що в Херсонській області, з Чехії прибули новосели — троє молодих самок великої африканської антилопи канна. Дирекція цього наукового закладу придбала їх у розпліднику Празького університету для «влиття свіжої крові» у власне стадо представників цього виду, яке тепер налічує 25 особин. Кошти на таке дороге придбання — 7,5 тисячі доларів — заповідник отримав також за рахунок продажу надлишків великих копитних до Росії.
Зі збільшенням кількості самок у стаді канн Асканія-Нова пов’язує надії не лише на отримання приплоду екзотичних тварин, а й на відновлення унікальної програми отримання їхнього цілющого молока. За радянських часів у заповіднику тримали до восьми роздоєних антилоп (цю технологію тут навіть запатентували як винахід) і мали від них до двадцяти літрів молока щодня.
Цей продукт купувала дільнична лікарня селища Асканія-Нова для пацієнтів свого гастроентерологічного відділення і на рідкість ефективно лікувала ним виразку шлунку та дванадцятипалої кишки. У восьми випадках із десяти диво-молоко заживляло навіть хронічну виразку. Але, незважаючи на всі успіхи, лікарня спершу припинила купувати його через безгрошів’я, а нині взагалі йдеться про можливість ліквідації медзакладу. Тож три роки тому програму довелося закрити, хоча від планів отримувати від канн молоко керівництво Асканії не відмовляється. Адже тепер його можна продавати як приватним клінікам області, так і звичайним туристам, наплив яких сюди останніми роками суттєво зріс, і в найближчих планах — довести його до 150 тисяч відвідувачів на рік.
— Проблема, власне, навіть не стільки в роздоєнні антилоп, скільки в додаткових витратах на виробництво молока, дотримання санітарних норм та проходження процедури сертифікації цього надзвичайно корисного продукту. Додаткові витрати дуже значні, але сподіваємося на спонсорську допомогу для відродження програми, яка в перспективі допомагатиме повернути здоров’я сотням наших земляків, — каже директор заповідника Асканія-Нова Віктор Гавриленко.