Сотні вірян зібралися у новому соборі Преображення Господнього на території Свято-Успенської Почаївської лаври на першу Божественну літургію, яку звершив Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Володимир. 
Будівництво храму тривало майже три роки за конкурсним проектом, що органічно вписав будівлю у загальний стиль Почаївської лаври. Наразі роботи ще продовжуються. Окрім головного приділа на честь Преображення Господнього, тут також будуть приділи в ім’я святого Марка Ефеського та преподобного Марка Афінського. Новому храму голова облдержадміністрації Валентин Хоптян подарував дарохранительницю. Він висловив сподівання, що собор, відкритий напередодні 1025-річчя хрещення Русі, сприятиме консолідації українського суспільства.
А в селі Малій Іловиці Шумського району, що неподалік Почаєва, вшанували пам’ять святого Амфілохія Почаївського. Преподобний відомий чудесними зціленнями. До нього по допомогу зверталося багато відомих людей колишнього Союзу, в тому числі дочка Сталіна Світлана Алілуєва. Тут освятили п’ять накупольних хрестів, що встановлять на дерев’яному храмі, будівництво якого заповів святий. Споруджується церква завдяки пожертвам мирян з усієї України та з-за кордону.
У майбутньому тут також постане монастир на честь Амфілохія Почаївського.
Тернопільська область.
На знімку: фрагменти нового собору в Почаєві.
Фото Юрія ЗАРУЦЬКОГО.