Погоджувальна рада
Верховна Рада працюватиме у пленарному режимі два тижні — 14—17 та 21—24 травня. До розкладу засідань Верховної Ради на нинішній пленарний тиждень внесено 101 питання.
Голова Верховної Ради Володимир Рибак на погоджувальній раді висловив сподівання, що після Травневих свят робота парламенту стане більш продуктивною. 
Народні депутати зокрема, мають розглянути пакет євроінтеграційних законопроектів, близько 20 урядових законопроекти та два законопроекти, подані Президентом України. Згідно з Регламентом, за окремою процедурою має розглядатися законопроект щодо внесення змін до Конституції України про гарантії недоторканності для окремих посадових осіб.
Глава парламенту також звернувся до голів комітетів з проханням прискорити опрацювання законопроектів, бо деякі комітети за місяць не провели жодного засідання, а минулого тижня збиралися лише три комітети. У комітетах на розгляді нині перебуває 1080 законопроектів.
Представники депутатських фракцій внесли свої пропозиції до порядку денного сесії. Регіонали запропонували перенести розгляд законопроектів щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні (урядовий законопроект та альтернативний проект депутата-свободівця Ігоря Мірошниченка щодо прав сексуальних меншин), оскільки вони ще не узгоджені та викликають дуже багато суперечок серед представників різних політичних сил та громадськості. Єфремов також наголосив, що призначення суддів — не право, а обов’язок Верховної Ради, тому парламент має обов’язково визначитися щодо цього питання. Це є також категоричною вимогою Європейського Союзу.
Лідер «Свободи» Олег Тягнибок звернув увагу на те, що урядові законопроекти одразу потрапляють до порядку денного, а законопроекти від опозиції довго не розглядаються у комітетах. Фракція також наполягає на внесенні змін до Бюджетного кодексу щодо екологічного податку, запровадженні мораторію на підвищення тарифів на електроенергію для населення, щодо посилення прозорості державних закупівель, про прожитковий мінімум, призначенні виборів столичного міського голови та Київради тощо. Водночас «Свобода» наполягає виключити з порядку денного законопроекти щодо вдосконалення процедури фінансових векселів та переголосувати всі законопроекти, які було прийнято під час засідання парламенту на вулиці Банковій.
Фракція «Батьківщина» наполягає на створенні низки тимчасових слідчих комісій, зокрема, щодо порушення Конституції при прийнятті рішень про ув’язнення Тимошенко та Луценка, та затвердити нове положення про обрання та звільнення суддів.
Фракція «УДАР» закликала нинішнього тижня ухвалити законопроекти, які спрямовані на створення нових робочих місць, зниження єдиного соціального податку та вдосконалення процедури державних закупівель.
Фракція КПУ запропонувала розглянути законопроекти про оплату праці у вихідні та святкові дні, соціальні гарантії медичних, педагогічних працівників, які працюють у сільській місцевості, соціальний захист ветеранів війни, котрим виповнилося 85 років, та інші соціальні питання. А законопроекти, спрямовані на захист сексуальних меншин, взагалі виключити з порядку денного і не розглядати.
Присутній на погоджувальній раді Перший віце-прем’єр-міністр України Сергій Арбузов звернувся до народних депутатів із проханням не виключати з порядку денного законопроекти щодо запровадження фінансових векселів, оскільки вони сприятимуть розвиткові вітчизняної економіки та зниженню ставок по кредитах.
Під час години запитань до уряду, яка має відбутися у п’ятницю, «Свобода» запропонувала заслухати інформацію щодо виконання державного бюджету, комуністи — про стан у вугільній галузі. В. Рибак запропонував головним питанням на годину запитань до уряду винести інформацію щодо ситуації у зв’язку з аварією на Вуглегірській ТЕС.
Додаткові питання, які пропонується включити до порядку денного сесії на два наступні пленарні тижня, у тому числі й опозиційними фракціями, буде обговорено на нараді у Голови Верховної Ради сьогодні зранку, повідомив на брифінгу після погоджувальної ради Володимир Рибак.
На запитання, коли парламент розглядатиме питання про призначення повторних виборів в мажоритарних округах, де не було встановлено результати парламентських виборів 2012 року, В. Рибак відповів, що це відбудеться після ухвалення рішення профільним парламентським комітетом — нинішнього або наступного пленарного тижня.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Дослівно
Володимир РИБАК, Голова Верховної Ради України:
 
— Головним майданчиком для представників різних політичних сил мають стати парламентські комітети, а у сесійну залу виносити узгоджені законопроекти.
 
Петро Цибенко, Валерій Писаренко.
 
Григорій Немиря.