У Млинові відбувся фестиваль солдатської каші та козацького кулешу, на якому місцеві куховари запропонували до півсотні рецептів каші та кулешу. Усі вони були смачними, бо гості за кілька годин з’їли понад півтонни каші.
— Мені смакувала каша, приготована працівницями Млинівського дитсадка №2, — каже Михайло Яблонський, який приїхав на фестиваль із села Бокійма. — У ній — гарний навар, пухка маса і м’яса вдосталь. Смакуючи її, пригадалося, як колись батько розповідав, що подібну кашу приготували в селі 1945 року. Цілий 150-літровий казан. Пригощали нею всіх, бо раділи перемозі.
— А мені про фронтові каші розповідав дід Герасим, — долучається до розмови Іван Сидоренко. — Він, колишній фронтовик, якось наварив кулешу, як сам висловився, за рецептом 1945 року. Саме такою ситною стравою годували піхотинців перед генеральним наступом на Берлін. Цим рецептом не раз користувався і я. У два літри кип’яченої води засипаємо 250—300 грамів пшона і варимо до готовності. Далі три-чотири почищені картоплини нарізаємо великими кубиками й кладемо туди само. Обсмажуємо на салі дві-три цибулини, додаємо в каструлю. Варимо куліш до готовності (хвилин 10), наостанок вкидаємо тушонку і трішки її проварюємо. Отримуємо дуже смачну й ситну страву.
Для каші та кулешу учасники фестивалю використали широке розмаїття продукції: пшоно, гречку, пшеницю, ячмінь, кукурудзу, квасолю, гарбузи, рис, сою... А доповнили кулішно-кашовий стіл огірки, сало, пиріжки. Серед останніх були й такі, які готували млинівчани під час війни. Так звані гречані, без пшеничного борошна, адже в той далекий час весь урожай відправляли на фронт, за картками давали мінімум продуктів і люди виживали завдяки своїм господарствам...
«Фронтове» журі (на знімку) назвало переможців: кухарів Млинівської райлікарні, шкіл, дитсадка №2, районного центру туристично-краєзнавчої творчості учнівської молоді. А нагородами для них стали габаритні казани, каструлі — для майбутніх каш та кулешів.
Фото автора.