У Луганську відбулася міжнародна науково-практична конференція «Цінності слов’янського світу». Вона проходила в рамках XІ Міжнародного форуму «Дні слов’янської писемності й культури», основна мета якого — «духовна консолідація нащадків усіх слов’янських народів через вивчення та усвідомлення унікальності слов’янської цивілізації».
Особливість даного форуму в тому, що він був присвячений 75-річчю утворення Луганської області. І, як зазначила директор Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Зайцева, особливу увагу учасники конференції приділили саме досягненням Луганщини.
У конференції взяли участь представники науки й культури Росії, України та Білорусі. Вони відзначали, що гуманітарні науки в сучасному світі стають дедалі потужнішим інструментом впливу на глобальні процеси в державі через формування світогляду особистості. В цьому сенсі Луганщина є унікальним регіоном, оскільки тут гармонійно розвивається двомовність. Така модель, на думку Ірині Зайцевої, може стати прикладом для інших регіонів і країн. «Двомовність — це не вада, а багатство людини», — наголосила вона.
Учасники конференції торкнулися й теми націоналізму. Голова постійної комісії Луганської облради з питань освіти, науки, культури, молоді та спорту, ректор Луганської національної академії культури й мистецтв Валерій Філіппов висловив думку про те, що «націоналізм у багатонаціональній державі є, по суті, злочином і неприпустимим явищем».
Вл. інф.