Луцька, Кам’янець-Подільська, Старокостянтинівська, Ізяславська, Острозька, Дубенська та Хотинська міські ради заснували Асоціацію органів місцевого самоврядування «Шлях Гедиміновичів». На установчі збори цього об’єднання в Хотин Чернівецької області вони делегували очільників своїх громад, представників громадських рад.

Перемовини про громадське новоутворення тривали ще з минулого року, при цьому звучала й певна критика: мовляв, на той час литовці виступали загарбниками стосовно України. А декому було невтямки, який, до прикладу, має Кам’янець стосунок до Гедиміновичів, якщо його правителями майже півстоліття були «зовсім інші литовці» — Коріатовичі. Та, як свідчать історики, останні є онуками Гедиміновичів, династії великих князів Литовських у 1341—1572 роках, і це загальна назва деяких князівських родів у Литві, Білорусі, Україні, Польщі. На території Західної України представники цих родів збудували замки, що збереглися донині як історичні архітектурні пам’ятки.

Згадані міста мають намір із допомогою асоціації активно популяризувати себе в Європі, створивши сучасний міжнародний туристичний продукт, підґрунтям якого є культурно-історична спадщина Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського. У майбутньому до маршруту хочуть долучити Литву, Польщу та Білорусь, щоби туристи, виїжджаючи, наприклад, із Литви, завершували свою подорож у Кам’янці-Подільському.

Президентом асоціації обраний міський голова Луцька Микола Романюк. Віце-президент новоствореної асоціації міський голова Кам’янця-Подільського Михайло Сімашкевич каже: «З Литвою у нашого міста давня співпраця, маємо там місто-побратим Укмерге. Крім того — це наш перший європейський партнер, тепер у нас їх, між іншим, понад два десятки! Сподіваємося, діяльність асоціації принесе всім її членам щедрі плоди успіху».

На знімку: під час установчих зборів.

Фото надане прес-службою Кам’янець-Подільської міськради.