Довгоочікуване становлення громадянського суспільства в Україні, яке і є справжнім регулятором свободи людини, вселяє надію на справжні зміни у всіх сферах життя українців у довгостроковій перспективі і водночас заохочує закордонних українців всіляко підтримувати свою батьківщину на шляху Євроінтеграції.

Так, у самому серці Західної Європи — Швейцарії, на честь святкування річниці Незалежності цього року було створено міжнародну громадську організацію «Free Ukraіne» (Вільна Україна), яка декларує своєю місією підтримку України на шляху до справжньої незалежності та євроінтеграції і налічує за цей короткий термін уже понад 30 активістів, родом з України, Швейцарії, Франції, Росії.

За якихось три місяці свого існування молода організація вже довела, що здатна «не словом, а ділом» допомогти рідній країні, яскравим підтвердженням чого став благодійний гала-вечір «Я люблю свободу — я люблю Україну», який зібрав у замку Боссе біля швейцарського міста Ніон понад 120 прихильників України.

Скуштувавши українську кухню, зі страв якої складалося меню вечері, гості мали шанс виграти безліч призів від спонсорів, взявши участь у лотереї і, зокрема, повернутися додому з головним призом — двома квитками Цюріх—Київ—Цюріх, наданих авіакомпанією «Міжнародні Авіалінії України». Під час вечері також відбувся благодійний аукціон, лотами якого були твори мистецтва українських художників із Швейцарії, Франції та Італії. Автори виставлених на аукціон творів перерахували за його результатами 60 відсотків коштів від кожного лота на потреби України. Решту картин і сувенірів можна було придбати під час вечора на спеціально організованих стендах безпосередньо у їхніх авторів.

Не обійшлося і без музичного супроводу у виконанні українських музикантів, що мешкають у Швейцарії і активно долучаються до громадських ініціатив на підтримку батьківщини, а також квартету оперних співаків з Австралії, двоє з яких — вихідці з України. Одним словом, організатори вечора доклали зусиль, щоб належним чином представити українську культуру та традиції і водночас виручити кошти для батьківщини.

Безперечно, за кожною ініціативою має стояти лідер, і, як годиться, цю роль виконує президент Асоціації — киянка з 17-річним стажем життя у Швейцарії — Людмила Містелі. За її словами, події останнього року, а надто їхнє трактування швейцарськими та європейськими ЗМІ, не змогли залишити її байдужою. «Хоч половину свого життя я прожила у Швейцарії і вважаю цю країну своєю другою батьківщиною, в душі я — киянка, і як людина, що добре знає наш менталітет і усвідомлює справжні прагнення нашого народу, сьогодні я маю нагоду донести до швейцарців та їхніх сусідів зрозумілою їм мовою, що саме відбувається в Україні, і хто такі українці насправді».

За словами Людмили, вона завжди мала підвищену чуттєвість до несправедливості. «Вкрай прикро спостерігати, що Європа бачить, що у неї відбувається на порозі, проте і надалі залишається осторонь. Мабуть, це і підштовхнуло мене до активних дій сьогодні».

Життєву позицію президента «Free Ukraіne» підтверджує і її професійний шлях. Людмила залишила свою успішну кар’єру у відділах кадрів мультинаціональних компаній у Швейцарії, щойно відчула, що у багатотисячних корпораціях надають перевагу статистиці, а не розвитку і добробуту підлеглих. Так, вже понад два роки Людмила працює спеціалістом з професійної перекваліфікації у кантональній адміністрації міста Веве. «Моя робота приносить мені неабияке задоволення, адже я маю змогу цілеспрямовано допомагати людям, які через життєві обставини — інвалідність чи депресію — мають інтегруватися у новій професії», — каже Людмила.

Досвід роботи кадровиком допоміг Людмилі об`єднати навколо ідей Асоціації однодумців і ефективно координувати її діяльність переважно через Інтернет, адже всі члени Асоціації не лише розкидані по всій Швейцарії — Цюріх, Берн, Женева, Лозанна, Ніон тощо, але й, так само, як Людмила, працюють.

«Мені дуже приємно, що наш перший гала-вечір отримав такі позитивні відгуки, і треба зазначити, що це заслуга самовідданих волонтерів нашої асоціації: спільна мета єднає,— каже Людмила, — Лише за один вечір ми зібрали понад 12 тисяч швейцарських франків, і вже на наступний день нам надійшли пропозиції викупити лоти аукціону, які не було придбано під час гала-вечору. Таким чином сума зібраних коштів значно зросте, і ми зможемо передати їх в Україну для тих, хто того найбільше потребує».

«А ще 14 грудня наша асоціація взяла участь у різдвяному ярмарку в Ніоні, виручені кошти з якого ми також спрямуємо на допомогу Україні», — розповіла Людмила Містелі. 

Щодо коштів, за словами президента асоціації, їх спрямують на потреби поранених і постраждалих у воєнних діях, а також на допомогу тим, хто сьогодні потребує фінансової підтримки через конфлікт на сході України. «Для нас дуже важливо, щоб наша діяльність була прозорою, і допомога, яку ми плануємо надати, була справді дієвою. Тому, за результатами використання коштів, ми підготуємо ретельний звіт, з яким можна буде ознайомитися у відкритому режимі. Звісно, ми також плануємо звітувати про призначення всіх виручених коштів нашою асоціацією і на щорічному українському фестивалі, який було засновано на нашому першому гала-вечорі».

Щодо планів розвитку асоціації, Людмила вбачає їх не лише у благодійницькій діяльності, а й у популяризації українського мистецтва, промоції культурних заходів, а також інформаційній діяльності, яка сприятиме євроінтеграційному поступу України. «Ми не позиціонуємо себе як закриту організацію, навпаки, нам би дуже хотілося, щоб асоціацію помітили, і до нас приєднувалися українці й іноземці не лише із Швейцарії, а й країн-сусідів. Іншими словами, завдяки своєму унікальному географічному розташуванню, діяльність Асоціації має можливість стати рупором України для всієї Європи. Згодом, я маю надію, у нас з`являться і спонсори, і надійні партнери серед шанованих міжнародних організацій із штаб-квартирами у Швейцарії».

 

Швейцарія.

Людмила Містелі.