Від жодного з очільників, які у різні роки керували Рівненщиною, не чула, що вони не зацікавлені у заходженні інвестицій. Навпаки, кожен обіцяв всіляке сприяння інвесторам. Та чи насправді легко зайти інвестиціям в Україну? Давайте простежимо це на прикладі інвестиційного проекту щодо будівництва міні-ГЕС на річці Случ у Березнівському районі на Рівненщині.

Ще з літа 2012 року потенційний інвестор почав погоджувати з різними інстанціями цей проект, попередньо зареєструвавши у селі Губків Березнівського району ТзОВ «Енергетична компанія «Случ». Пройшли всі передбачені законодавством процедури: від громадських слухань на територіях Соснівської селищної, Губківської та Марининської сільських рад, де мають намір втілювати цей проект, до різних погоджень та експертиз.

Здавалося б, можна будувати міні-ГЕС. Але, судячи з прес-релізу, розповсюдженого прес-службою Рівненської обласної ради, його можуть загальмувати. Дуже дивно, що такі перепони ставить голова Рівненської обласної ради Михайло Кириллов (цитуємо):

— Я вже направив звернення до обласної державної адміністрації з проханням надати копії усіх погоджувальних документів, на підставі яких було надано дозвіл на розробку землеустрою і був погоджений сам проект. Крім того, питання законності будівництва ГЕС розглянуть депутати на постійній комісії облради з питань екології, природокористування, охорони навколишнього середовища і вже після цього я буду звертатися у всі причетні структури з вимогою перевірки законності надання дозволу на спорудження ГЕС на Случі, а також самого розпорядження голови облдержадміністрації. Якщо відверто, то про те, що фірмі, яка, за інформацією ЗМІ, з 90% часткою — російська, давали дозволи на будівництво ГЕС в мальовничому куточку Березнівщини, я вперше дізнався в п’ятницю. Вочевидь, рішення приймалися таємно і ніхто не хотів, щоб обласна рада була в курсі подібних рішень, інакше б цих дозволів просто ніхто б не отримав.

Дивує не стільки риторика Михайла Кириллова щодо Рівненської ОДА на манер «старшого брата», скільки його позиція щодо згаданого проекту. Адже він перш за все мав би бути зацікавленим у тому, щоб на Рівненщині розвивалися альтернативні види добування електроенергії, як це активно роблять європейські країни, куди прагне й Україна. Палки в колеса такому інвестиційному проекту у вигляді прокурорських перевірок, популістських заяв ставляться якраз у той час, коли Рівненщина час від часу поринає в пітьму через відключення електроенергії, що, звичайно ж, викликає невдоволення людей. Тож будівництво таких міні-електростанцій, які використовують силу води, вітру, а не вугілля, якого в країні нині дуже не вистачає, могло б допомогти справитися з енергетичною кризою. Адже крапля до краплі — і є ріка, а у даному випадку поповнення електроенергією Єдиної енергетичної системи ще й від міні-ГЕС на Случі, що вже впродовж багатьох років у Демидівському районі Рівненщини успішно робить Хрінницька ГЕС.

Дивує і те, що Михайло Кириллов, працюючи в органі місцевого самоврядування, не враховує думки територіальних громад Соснівської селищної, Губківської та Марининської сільських рад Березнівського району, які під час громадських слухань чітко висловились за будівництво такої міні-ГЕС на річці Случ. Так, мешканці села Губків бідкаються, що річка поблизу їхнього села з кожним роком міліє, а у колодязях влітку бракує питної води. Будівництво міні-ГЕС на Случі дозволить на три метри підняти рівень води у річці, а відтак і рівень ґрунтових вод, що, за твердженням фахівців з водокористування, врятує колодязі від висихання.

Місцеві мешканці в реалізації цього інвестиційного проекту, крім нових робочих місць (а це у селах проблема з проблем), надходжень до місцевих бюджетів за оренду землі, бачать ще й іншу вигоду. Березнівський район активно займається зеленим туризмом, тож з підняттям рівня води можна буде розвивати тут водні види спорту, створити сучасні рекреаційні зони, в чому обіцяв підсобити інвестор, який народився у Березному (тут живе його рідня), тож йому небайдужа доля малої батьківщини, якщо у такий неспокійний для України час наважився вкласти мільйони євро у проект з будівництва міні-ГЕС на Случі. До речі, сам інвестор Олександр Лавренюк українець, одружився на українці, якийсь час проживав у Санкт-Петербурзі, а нині має вид на проживання у Чехії, в Празі, де веде свій бізнес (див. випис з міського суду Праги на сайті юстиції Чехії). Тож намагання голови Рівненської обласної ради Михайла Кириллова, зіграти на патріотичних почуттях українців, назвавши нашого земляка російським інвестором, чесно кажучи, виглядають дуже дивними, тим паче що обласний керівник таку «інформацію», як сам зізнався, отримав не з офіційних джерел...

Дивує і те, що своєю заявою щодо реалізації інвестиційного проекту з будівництва міні-ГЕС Михайло Кириллов фактично засумнівався у компетентності і професійності працівників Рівненської ОДА, прозорості їх роботи. Хоча брифінг в. о. голови Рівненської ОДА Юрія Приварського (а він до призначення на посаду першого заступника голови РОДА працював в енергетичній галузі), а також те, що представнику інвестора, директору ТзОВ «Енергетична компанія «Случ» Вадиму Козлюку була надана можливість розповісти про проект та відповісти на запитання журналістів, свідчить про відкритість влади, її намагання інформувати людей з перших вуст.

— Спочатку планували розробляти проект будівництва міні-ГЕС на річці Случ на місці колишнього водяного млина у селі Губків, де вже є бутобетонна гребля — таке будівництво було б для нас дешевшим, каже Вадим Козлюк. — Але перший варіант проекту не пройшов експертизу в обласному Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища, оскільки об’єкт потрапляє у межі природно-заповідного фонду. І я, і інвестор родом з Березнівського району, тому не зацікавлені завдавати шкоди довкіллю. Відтак взялися за розробку другого варіанту проекту, за яким змістили будівництво вниз за течією, ближче до селища Соснове, щоб вийти за межі навіть «віртуального» природно-заповідного фонду, оскільки де-юре його не існує. Другий варіант проекту після розгляду та погодження з усіма зацікавленими інстанціями, організаціями отримав позитивний висновок ДП «Укрдержбудекспертиза». Після цього розроблявся проект землеустрою, який також пройшов експертизу в Держземагентстві України.

На запитання журналістів, чи з будівництвом міні-ГЕС на Случі не будуть підтоплюватись угіддя, Вадим Козлюк сказав:

— Оскільки створ запроектований у каньйоні, підтоплень угідь не буде, за винятком хіба що чагарників та заростей у прибережній смузі. Товариство провело геодезичну зйомку двома незалежними компаніями, які пройшли більше десяти кілометрів по всій імовірній ділянці в межах підняття рівня води. Та навіть запроектований рівень підняття води у створі на три метри не поверне повноводність Случа, який був кілька десятиліть тому. Нині ж річка замулюється, зміліла, посередині русла є острівки із зарослями. Це позначилось на рівні води у колодязях мешканців села Губків. Ця проблема вирішиться з будівництвом міні-ГЕС. На греблі запроектований рибопропуск за європейським зразком, тому міграції риб нічого не загрожуватиме, — сказав представник інвестора.

Хочеться сподіватися, що здоровий глузд й інтереси нашої держави, які полягають у забезпеченні її енергетичної незалежності, таки візьмуть гору над амбіціями, й інвестиційний проект з будівництва міні-ГЕС на Случі буде реалізований. Надію на це дає державницька позиція Рівненської ОДА, про що на брифінгу сказав в. о. голови Рівненської ОДА Юрій Приварський:

— Одним з пріоритетів держави є альтернативні джерела енергії в час, коли країні не вистачає електроенергії. Разом з тим будівництво ГЕС на річці Случ — це мільйони євро іноземних інвестицій в область, робочі місця у сільській місцевості, надходження у бюджет.

Але чи вистачить твердості виконавчій владі відстояти згаданий інвестиційний проект, покаже час. Адже противниками (чи суперниками?) проекту вже задіяна «важка артилерія» на зразок прокурорських перевірок, звернень екологічних громадських організацій тощо, що може зірвати згаданий інвестиційний проект.

У понеділок, 15 грудня, мало відбутися засідання постійної комісії з питань екології, природокористування, охорони навколишнього середовища Рівненської обласної ради, у порядку денному якої серед інших мало б бути питання щодо будівництва міні-ГЕС на річці Случ. На ній планувалось заслухати представника інвестора, а також аргументи опонентів проекту, якими є молодіжна громадська організація «Еко-Клуб» та Рівненський міський клуб туристів «Обрій» (саме він звернувся до Рівненської обласної ради з цього питання). Щоправда, мені вдалося поспілкуватися з представником ГО «Еко-Клуб» Олегом Гетуном, який сказав, що вони проти зведення міні-ГЕС, оскільки вважають, що буде затоплена частина земель заказника «Соколині гори».

Але через відсутність кворуму засідання постійної комісії облради не відбулося. Його відклали на невизначений час. Однак у приватній розмові один з депутатів — членів згаданої комісії припустив, що інвестиційний проект буде провалений. Щоб відмова виглядала не так різко, інвестору можуть запропонувати інше місце для зведення міні-ГЕС — у Гощанському районі, на що він навряд чи погодиться. Адже для цього заново слід проходити передбачену законодавством процедуру — від громадських слухань до різних погоджень, а також проводити нові передпроектні вишукування та розроблення нової технічної документації, що потягне за собою значні фінансові затрати, а головне — потребуватиме багато часу.

Зрештою, ми будемо відстежувати долю цього інвестиційного проекту і повідомимо про це наших читачів.

 

Рівне.