Виборчий округ, депутатом міської ради від якого обрано Юрія Крука, в Одесі традиційно вважається складним. За усіма напрямами — тут немає багатоповерхівок, і всі виборці проживають у мікрорайонах селищ Дзержинського і Ленінське. У населених пунктах практично немає асфальтованих вулиць. У цьому районі проблеми з водопостачанням і каналізацією, вуличним освітленням. Неритмічна робота громадського транспорту, віддаленість від лікарень і поліклінік зажили селищам далеко не доброї слави. А про екологічну ситуацію в приватному секторі можна говорити винятково із тривогою про життя людей.

До речі, саме з поліпшення екологічної ситуації у виборчому окрузі і розпочалася діяльність депутата Юрія Крука, який входить до фракції «Зелена Одеса». Він є заступником голови постійної комісії міськради з екології та надзвичайних ситуацій. На розі вулиць Обнорського та Нескучної довгі роки височіли купи побутового та будівельного сміття. Вони розташовувалися саме на місці скверу. З ініціативи Юрія Крука було розпочато відродження скверу Партизанської слави. У результаті було ухвалено рішення Одеської міської ради про облаштування зеленої зони. Мешканці селищ висадили понад 200 дерев. Установили лавочки, урни, сьогодні заасфальтовані алея та доріжки, проведено освітлення, обладнано футбольне поле та встановлені ворота. Дітям подарували спортивний інвентар, м’ячі, сітки на ворота, обладнано два гарні дитячі майданчики. Сквер за ці роки перетворився зі смітника на красиву, доглянуту зелену зону, де можуть відпочивати жителі селища Ленінське.

Відродження скверу Партизанської слави, без сумніву, для мешканців селищ Дзержинського та Ленінського подія довгоочікувана. Але у процесі будівництва Юрію Круку довелося зіштовхнутися з величезною кількістю екологічних проблем далеко не селищного, а загальноміського значення. І тому з ініціативи Юрія Крука було розроблено «Програму благоустрою околиць міста Одеси». Цей документ одностайно було підтримано на черговій сесії міської ради, і сьогодні Програма успішно реалізується.

Багато нарікань у виборців викликало знищення зелених насаджень у місті. Юрій Крук разом з депутатом Олегом Етнаровичем підготували проект рішення Одеської міської ради про мораторій на будівництво в парках і скверах міста та винесення меж парків у натуру. Було підготовлено поправку до рішення міської ради про збільшення штрафів за знищення зелених насаджень у місті Одесі. Ініціативу Юрія Крука було схвалено депутатами.

За його пропозицією було ініційовано роботу з департаментом екології та розвитку рекреаційних зон і департаментом освіти Одеської міської ради зі створення «Концепції екологічної освіти та виховання громадян міста Одеси на 2013—2018 роки», яку затверджено рішенням виконкому.

Не офісний планктон виконавчої влади

В Одеській міській раді сьогодні працюють 120 обраних депутатів. Чи не забагато на виборчу душу депутатів?

— Кількість депутатів, на мою думку, оптимальна, хоча в майбутньому вона могла б бути і меншою, — розмірковує Юрій Крук. — Не для того придумані мандати, щоб краще жили депутати. Я прагнув до міської ради не по посади, не по ефемерну можливість отримувати якісь преференції в житті. Я відношу себе до людей, що відбулися, сьогодні працюю директором державного підприємства «Іллічівський морський торговельний порт», виховую трьох дітей. Комусь це може здатися і пишномовними словами,  та я справді хочу допомогти людям, які живуть на околицях міста, і проблеми яких роками залишалися поза полем зору міської влади.

 Під час реалізації прохання виборців Юрію Круку доводиться зустрічати нерозуміння з боку виконавчої влади. Йому доводилося розмовляти з деякими чиновниками і жорстко, і різко.

— Депутати — не офісний планктон, — каже Юрій Юрійович. —Деякі чиновники саме таким планктоном і хочуть бачити обранців народу. І тому зустрічаюся іноді з нерозумінням, а іноді і з відвертим саботажем деяких працівників комунальних служб. Мені вдалося виконати прохання виборців — часткового ремонту доріг вулиць Болградської, Петровського, Тираспольської, Бородінської, Обнорського, Горизонтальної, Патріотичної, Панаса Мирного, Самарської, перехрестя вулиць Липневої, Літакової, Житомирської, 3-го Лузарного провулка та інших; капітального ремонту дорожнього полотна вулиць Овідіопольської, Блока, Житомирської. Сьогодні обладнані пішохідні переходи через залізничні колії біля заводу «Либра» і між вулицями Петровського та Тираспольське шосе, відновлене зовнішнє освітлення вулиць Марата, Умова, Тираспольського шосе, житлового масиву Новикова, вул. Задніпровського, встановлені нові стовпи на вулицях Магістральній, Патріотичній, Обнорського, Лазурний провулок, 6, проведено заміну ламп вуличного освітлення на багатьох вулицях селищ Ленінське і Дзержинського. Крім того, ініційована зустріч жителів з першим заступником одеського міського голови Анатолієм Орловським з питання затоплення будинків на вулицях Шефській, Самарській, Просьолочній, Путьовій. У результаті відремонтовано насосну і розв’язується проблема підтоплення будинків на прилеглих вулицях. Відзначу також таке: проведено видалення 23 аварійних дерев біля школи № 45; виділено фінансування ЖКС «Хмельницький» на придбання фарби для фасадів будинків по Овідіопольській дорозі, № 2, 4, на оплату оренди вишки для установки ринв на будинку № 4 по Овідіопольській дорозі, на оплату оренди вишки для зрізування дерева по вул. Бессарабській; для котельної військової частини (вул. Магістральна) виділені матеріали для ізоляції теплопроводу опалення військового містечка; виділені кошти на ремонт парадного будинку по Тираспольському шосе, 23; вирішене питання заміни розмороженої водопровідної труби, що живить будинки № 28 — 32 по вул. Житомирській (жителі чотирьох багатоквартирних будинків протягом місяця були без води), проведені роботи із заміни труби.

Перераховую адреси вулиць не заради бажання виглядати в гарному світлі — оцінку моєї роботи дають виборці. Просто за кожною вулицею, кожним будинком з його проблемами стоять люди з їхніми конкретними тривогами та турботами.

Люди — не гвинтики, а обранці — не приводні паси

Депутат Юрій Крук із тих людей, хто не відмовляє в допомозі тим, хто по неї звертається та хто іі потребує. Перш за все це відчувають старі люди і діти. Тільки через департамент праці та соціального захисту Одеської міської ради він домігся, щоб виборцям, які звернулися на прийом, було надану допомогу в сумі 28,8 тис. грн. Ветеран війни, інвалід кілька разів звертався в різні інстанції із проханням про надання матеріальної допомоги в газифікації будинку, але проблема ця довго не вирішувалася. Після офіційного звернення Юрія Крука ветеран одержав грошову допомогу в розмірі 6,5 тис. грн. Розв’язано проблему ліквідації заборгованості з виплат компенсації на оплату житлово-комунальних послуг родині, яка виховує дитину-інваліда, за 2009—2010 роки в сумі 4 921 грн.

Він за особисті кошти придбав інвалідний візок для ветерана, якому він був необхідний. Юрій Крук щорічно разом з депутатом міської ради Олегом Етнаровичем фінансують проведення урочистостей і святкування знаменних дат у сквері Партизанської слави.

 Юрій Крук упевнений, що до людей необхідно приходити з ідеями і пропозиціями, а народ — розумний, він — не електорат і все прекрасно розуміє, у всьому чудово розбирається. Депутат місцевого рівня — не завгосп і не чарівник з гаманцем-самотрясом, він насамперед політик. Місцевий рівень політики — це ж усе наше життя, його комфорт, це впевненість людей у завтрашньому дні.

ЦИФРИ І ФАКТИ

* У трьох депутатських приймальнях Юрія Крука за рік прийнято 390 людей, підготовлено 439 депутатських запитів.

Юрій Крук.

 

Фото надано автором.