25-літній ювілей відзначила всеукраїнська газета болгар України «Роден край». Розділити із творчим колективом редакції свято до Одеси приїхали гості з Болгарії, Молдови, Києва, із усіх регіонів України, де компактно проживають болгари. Сьогодні в нашій країні проживає найчисленніша історична болгарська діаспора — згідно з офіційними даними її чисельність становить 200 тисяч людей. 

Перший номер газети «Роден край» виходить 1989 року. 1992 року, після набуття Україною незалежності етнополітики.

Газеті «Роден край» і ще 5-ти виданням національних меншин (кримськотатарському, єврейському, румунському, польському й вірменському) було доручено завдання з розвитку етнонаціональних інтересів, становлення демократичних норм і стандартів в етнонаціональному житті на загальнодержавному рівні. Газета болгар України почала виходити як додаток до газети Верховної Ради — «Голос України».

Газета сьогодні виходить один раз на тиждень, щосуботи. Поширюється за передплатою на території України. Протягом двадцяти років редакційний колектив очолює заслужений журналіст України, президент всеукраїнської асамблеї болгар України Дора Костова.

Свято газети тривало два дні! Весь цей час лунали болгарські пісні, а народні колективи з усією країни демонстрували танцювальну майстерність.

Привітати «Роден край» приїхала делегація з міста-побратима Одеси — міста Варни. Представники посольства Республіки Болгарія в Україні та Генерального консульства Республіки Болгарія подарували газеті святі ікони, а болгарські вчені з Національної академії наук піднесли в дарунок журналістам п’ятитомну історію Болгарської держави.

З ювілеєм газету болгар України привітав і «Голос України», який стояв у джерел виходу газети «Роден край».

Добру допомогу колег-голосоукраїнців у становленні газети відзначила у своєму виступі і редактор «Роден краю» Дора Костова.

Вона заявила, що «за своє 25-літнє існування газета «Роден край» ствердилася як духовний натхненник болгар України, продовжує зміцнювати національну свідомість, розвиває почуття гордості за національну приналежність, розвиває зв’язки із прабатьківщиною Болгарією, виховує патріотичні почуття громадян України.

Газета «Роден край» за 25 років свого існування стала локомотивом народної ініціативи та волевиявлення, що мають за мету збільшення всього болгарського в Україні і за її межами».

Серед багатьох ініційованих, організованих і успішно проведених заходів, є й ініціювання, і масштабна спільна робота з установлення пам’ятника творцеві болгарської держави Хану Кубрату 2001 року на місці, де в 1912 р. було знайдено його скарб —у селі Мала Перещепина Полтавської області. Щороку, у переддень дати знахідки скарбу — 11 червня, редакція газети «Роден край» проводить Собори «Кубрат збирає своїх нащадків». На цих Соборах збираються болгари з усією України та Болгарії, а також народи, які ідентифікують себе як нащадки Хана Кубрата — волзькі татари, кримські татари, чуваші, кабардино-балкарці.

Щороку до дати 3 Березня — Дня визволення Болгарії від турецького ярма, газета «Роден край» проводить всеукраїнський конкурс «Я болгарин, і це значить...». У конкурсі беруть участь широкі версти болгарської громадськості - від наймолодших до людей похилого віку. За допомогою есе, розповідей, поем, малюнків наші читачі висловлюють свої міркування з теми. Редакція оголошує номінації та нагороджує переможців. На це свято з’їжджаються учасники з усією України.

Редакція газети «Роден край», крім, безпосередньо, видання газети, поставила собі завдання — допомогти талановитим болгарським особистостям із діаспори з виданням власних книг, збірників віршів, а також з організацією та проведенням творчих зустрічей для того, щоб болгарське самопочуття в діаспорі було міцним і самодостатнім.

 

Девізом газети «Роден край» стало гасло — «Българи так си останем!», реалізації якого присвячено кожний номер газети «Роден край», що знову вийшов, за всі 25 років своєї діяльності.