У регіоні розпочато реалізацію масштабних проектів з будівництва вітропарків на територіях Краснодонського, Лутугинського та Антрацитівського районів. Зокрема, на Краснодонській території вже закладено фундамент і за 30 днів, згідно з технологією будівництва, розпочнеться установка перших турбін. Реалізація цих проектів, за прогнозними розрахунками, дасть змогу додатково генерувати на території області понад 2,1 млрд. ГВт/годин електроенергії на рік або більше третини загального обсягу, що виробляється сьогодні.
Крім збільшення електрогенеруючих потужностей Луганщина отримає потужний стимул для розвитку будівельної індустрії. Адже для реалізації проектів буде задіяно виробничу й будівельну базу регіону, а це дасть можливість збільшити обсяги підрядних робіт, надходження до бюджетів усіх рівнів, створити нові робочі місця. «Тільки на самих вітропарках створять 365 нових робочих місць, плюс залучать фахівців із суміжних галузей. При цьому зарплата в робітників вітропарків буде приблизно на 30 відсотків вища за середньообласну», — розповів керівник облдержадміністрації Володимир Пристюк. У свою чергу генеральний директор, керуючий компанії «Вітряні парки України» Владислав Єременко пообіцяв, що «уже за 4—5 місяців перші турбіни в Краснодонському районі запрацюють». До того ж тут буде встановлено устаткування «мегаваттного класу», якого в Україні поки що не було.
Сьогодні вивчають перспективи реалізації проекту і в інших районах Луганщини. Зокрема, великий інтерес до вітропарку у Свердловську. Це місто виступає з пропозицією розширити проект: крім промислових об’єктів перевести на вітрову енергію й соціальну сферу. Пропонується і такий варіант: зробити вітряки додатковими, страхувальними, джерелами енергії для шкіл і лікарень. Крім того, компанії-інвесторові пропонують розглянути можливість будівництва вітропарків у Перевальському, Сватівському, Кремінському районах і в Лисичанську.
Владислав Єременко ставиться до цього позитивно. Хоча зізнається, що споконвічно, як майданчик для реалізації подібних проектів, Луганщину навіть не розглядали. Це була ініціатива голови облдержадміністрації Володимира Пристюка. Він звернувся до компанії з такою пропозицією, пообіцявши підтримку проекту в рамках своїх повноважень. «На вашій території вітер має швидкість не нижче 7,4 м/сек. Для проектів, пов’язаних з вітровою енергією, цей регіон комерційно привабливий», — пояснив Владислав Єременко.
Ще в листопаді 2011 року на організаційно-технічній нараді з реалізації проекту голова облдержадміністрації Володимир Пристюк поставив завдання: у 2013 році перша вітротурбіна в Луганській області повинна запрацювати. І вона працюватиме!
На знімку: прибуло унікальне устаткування для монтажу агрегата Краснодонської вітряної електростанції.
Фото з сайту «МГ Медіа».