Громадська організація рибалок-любителів Фороса, яка орендує останню вільну ділянку морського берега на південнобережному курорті стала об’єктом рейдерського захоплення. Про це на прес-конференції в Сімферополі заявив представник Фороського товариства рибалок-любителів Чорного моря Анатолій Тертишніков.

За його словами, за лічені дні серед членів товариства, крім 17 місцевих любителів морської риболовлі, опинилося ще близько п’ятдесяти жителів Києва, Івано-Франківська й інших регіонів України, після чого в столиці пройшли збори, на яких призначили нового голову організації.

Як зазначив Тертишніков, рейдерське захоплення почалося після того, як члени товариства запідозрили правління у фінансових зловживаннях на суму понад сто тисяч гривень. У зв’язку з цим вони вирішили переробити статут організації, щоб обмежити правління в правах. Однак у березні, за два дні до загальних зборів, на яких планувалося розглянути статутні нововведення, рибалкам надійшло запрошення на аналогічні збори їх власного товариства, але призначені в Києві.

«У залі сиділо близько 50 молодих хлопців і дівчат. Ми ніколи не бачили нікого з них, щоб вони рибалили біля берегів Фороса. Ці люди повідомили, що стали членами нашого товариства тільки в січні, при цьому про членські внески й інші особливості роботи організації ніхто з них нічого не чув», — розповів Тертишніков.

Нині, за його словами, установчі документи й печатка товариства вже перекочували до Києва, а сама організація перереєстрована в Ялтинському управлінні юстиції. При цьому в Ялтинському управлінні юстиції рибалкам підтвердили, що процедура зміни правління пройшла з порушеннями, однак надати документи відмовилися.

Водночас історія захоплення товариства рибалок-любителів мала великий громадський резонанс серед населення Фороса.

«З початку 1990-х років прибережна лінія Фороса інтенсивно забудовувалася, і зараз у громадян не залишилося можливості безперешкодно підійти до берега, крім тієї ділянки, яку займає наше товариство», — пояснив Тертишніков.

У зв’язку із цим у селищі відбувся схід громадян, на якому близько 200 осіб підписалися під зверненням до правоохоронних органів із проханням розібратися з рейдерами. Жителі впевнені, що людей, які захопили організацію, цікавить не риболовля, а 10 соток землі, договір про оренду яких у рибалок укладено з селищною радою до 2030 року.

«Я думаю, там немає любителів риболовлі, там є, напевно, інтерес до 10 соток землі. Вони залишать для годиться один човник, зроблять стоянку для яхт і побудують на місці човнової станції дев’типоверховий готель. Так було вже не раз на Південному березі», — заявив Тертишніков.

Фороські любителі рибного лову вже звернулися до прокуратури й міліції, а також до прем’єра Криму Анатолія Могильова. Відповіді на свої звернення вони поки що не одержали.