Нещодавно Хмельницька область уперше за свою історію відкрила туристичний сезон. Моду на щорічну презентацію принад для мандрівника запровадило 2005-го третє в Україні за кількістю пам’яток місто Кам’янець-Подільський, яке за ці роки зуміло впевнено вийти на світові туристичні виставки. Саме в ньому і відбулося свято. Однак подільські туроператори запевняють: у краї є ще багато цікавинок. Ось, наприклад, у Антонінах Красилівського району повністю зберігся палац Потоцьких. Докладний макет садиби з цікавістю розглядали відвідувачі, яких зустрічало подружжя Потоцьких — у їх ролях виступили охоронці антонінської спадщини. Гості насолоджувалися майстерною грою флейтистки — графська родина захоплювалася цим інструментом і тримала при собі музикантів. Вражає і костел Іоана Хрестителя в Ізяславі, побудований ще 1599 року. Ізяславці представили копію Пересопницького Євангелія, яке 1556-го в селі Двірець цього району почали створювати син протопопа Михайло Василевич та архімандрит Пречистенського монастиря Григорій. Благодійний фонд «Хесед бешт» пригощав мацою та розповідав про єврейські традиції Поділля. Головний лікар санаторію «Райдуга», що в Волочиську, Віталій Голобродський запрошував оздоровитися в цьому закладі. Отже, за три дні гості могли дізнатися, куди саме варто помандрувати, щоб поповнити пізнавальний багаж та пережити позитивні емоції зустрічі з неповторним.

Кожен район області рекламував свій товар, і на всяку пропозицію знаходився свій покупець.

До відкриття туристичного сезону приурочили новий рекорд України — зібрали наймасовіший духовий дитячо-юнацький оркестр. 50 юних музикантів з Дунаївців, Шепетівки, Ярмолинців, Віньковецького і Хмельницького районів, Вишнівчика на Чемеровеччині, Старої Ушиці, Кам’янця-Подільського та інших зіграли козацький марш.

Справжній шквал емоцій викликав і встановлений перед ратушею пам’ятник туристу. Його автори Сергій Кляпетура та Роман Кліщ змушені були відповідати на запитання, чому саме такий образ мандрівника вони вибрали. Врешті, кілька новинарів прийшли до висновку: турист пішки (оскільки нашими дорогами часто їхати просто небезпечно) добирався здалеку до Кам’янця, щоб побачити його пам’ятки. Тож прийшов у заповідне місто худим і змарнілим, але, роззирнувшись, не пошкодував про важкий шлях, а застиг зачудований: яка ж краса!

До речі, не лише Хмельниччина показала себе в ці дні. У Старій фортеці свій туристичний потенціал в рамках регіональної виставки «Перлини Західної України: фортеці і замки» презентували Луцьк, Тернопіль, Збараж, Хотин, Острог. Численні виставки, анонси цьогорічних фестивалів, танцювальне та паркур-шоу, лицарські бої та середньовічна музика в Руській брамі, демонстрація фрагментів кінострічок, знятих у Кам’янці-Подільському... Все це було справжнім відкриттям уже для самих учасників дійства, які прибули з інших районів.

 

На знімку: пам’ятник непереможному туристу створили Роман Кліщ та Сергій Кляпетура.

Фото автора.