На Чернігівщині у трактористів у ці дні — робочий цейтнот. Як повідомив директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолій Максак, посівну кампанію ведуть понад 2,5 тисячі агрегатів, з яких у півтори—дві зміни працюють понад 2 тисячі одиниць, а цілодобово майже 200. Залучено до роботи 80 комплексів з технології прямого посіву.

Це техніка сільгосппідприємств. Але ж на неї стільки «начіплено» гектарів, що роботи — на цілий травень. А як же бути бабусі, яка хоче зорати свої 10—15 соток? Земля вже підсохла і готова приймати бульби, насіння, розсаду. Хіба ж не затривожишся, якщо у сусіда все виорано, а у тебе ще на сотках тільки гній розкидано? Дехто на селі ще оре конем. Та загалом це вже стало не «модно». У більших селах підприємливіші люди прикупили тракторці. І саме ними виорюють городи.

— У нашому селі немає проблеми підготувати грунт до садіння картоплі, іншої городини, — каже секретар Гриціївської сільської ради Срібнянського району Наталя Логвіненко. — У населеному пункті шестеро селян мають трактори.  Їм треба за тиждень-півтора зорати 190 городів. Гадаю, що впораються. Уже три роки у нас немає у цьому проблем.

У Суслівці Ріпкинського району труднощі таки є.

— Повенева вода оточила село з усіх боків, — розповідає ветеран-пенсіонер Петро Сусло. — Усі городи підтопило. Двоє господарів якраз виорали перед цим городи. Заплатили по 16 гривень за сотку. Думали, що перед розливом встигнуть більше зробити. Поспішили! А цього року води стало більше, ніж торік.  Лише у кінці місяця оратимемо.

У Гриціївці беруть за сотку від 12 до 14 гривень, у Харковому Талалаївського району — по 13 гривень, Макошиному Менського району — по 15 гривень.

— Мій знайомий поїхав в одне село підзаробити, спустив ціну на гривню, — каже сільський голова з Харкового Галина Фесак. — Так його там місцеві трактористи мало не побили за те, що зменшив їм заробітки...

Зрозуміло, час оранки для власників тракторів — своєрідні весняні жнива. За тиждень можна заробити добрі гроші — 5—7 гривень на сотці. Набагато більшу суму заробляють трактористи під Черніговом. Нині дачникам (а їх десятки тисяч!) орють земельні ділянки в розрахунку 35—40 гривень за сотку. Впоравши тільки гектар, можна отримати 2500—3000 гривень прибутку. Зрозуміло, селянам-трактористам із районів таке може лише наснитися!

...Але легко рахувати чужі заробітки. У цій справі є теж свої нюанси. Тракторист, аби не мати проблем з податковою, має сплатити податок на доходи фізичних осіб. На 1 квітня в області значилося 2057 селян, які надають послуги з оранки городів. Нині, певне, їх більше трьох тисяч. Одне слово, оратимеш без відповідного «патенту», можеш заслужити певні санкції. Як не крути, а це збільшує собівартість обробітку сотки, зменшує заробіток орача — такий непостійний на селі.

Попри ці реалії, нині на Чернігівщині приватні тракторці добряче допомагають зняти весняне напруження на селі. Сільчанам не доводиться чекати до кінця травня, як колись, поки колгосп не відсіється і займеться людськими городами. А вчасно посаджений город — це все-таки добрий майбутній врожай.

 

Чернігівська область.

Фото автора.

Собівартість обробітку сотки

З урахуванням затрат — виду техніки, вартості пального, витрат на оплату праці, амортизаційних відрахувань, витрат на поточний ремонт та технічне обслуговування тощо — спеціалістами відділу економічного аналізу, прогнозування розвитку АПК та соціально-трудових відносин департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації обраховано собівартість оранки сотки землі на присадибних ділянках. Розрахунки проведені на прикладі двох видів тракторів — МТЗ-80 «Білорус» та китайського «Фотон» потужністю 25 кінських сил. Тож оранка стане виконавцю орієнтовно у межах 7 гривень.