9  Травня в столиці України та в усіх куточках нашої держави відбулися урочистості, присвячені 68-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. У Києві в церемонії покладання квітів до Могили Невідомого солдата в Парку Вічної Слави взяли участь Президент Віктор Янукович, перший Президент України Леонід Кравчук, Голова Верховної Ради Володимир Рибак, голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов, голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк, народні депутати, урядовці, представники громадськості. Разом із ветеранами Великої Вітчизняної війни вони вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. Воїни роти Почесної варти на честь свята Перемоги пройшли врочистим маршем та відсалютували залпами з особистої зброї.

Після цього в Національному палаці мистецтв «Україна» відбулися урочистості та святковий концерт. Президент В. Янукович у своєму виступі, зокрема, наголосив на важливості пошуку шляхів до порозуміння та примирення між усіма сторонами трагічних подій Другої світової війни.
«Ми маємо шукати внутрішній мир і спокій у діалозі між українцями і нащадками українців, які були розділені війною на ворогуючі табори. Кожна сторона повинна намагатися зрозуміти іншу позицію. Зрозуміти, що треба бути разом, жити в одній країні, будувати спільне майбутнє», — заявив глава держави. На переконання Президента, нацистський і радянський тоталітаризм відійшли у минуле назавжди і не повернуться ніколи. «Демократія, свобода та соціальна справедливість, духовність, життя та потенціал кожної особистості — такі є наші спільні цінності національного руху вперед», — сказав В. Янукович та додав, що один з основних уроків війни в тому, що сила українського народу — в його єдності. «Наша держава пройшла довгий нелегкий шлях. І сьогодні ми можемо стверджувати: ми зберегли єдину і багатоманітну Україну, відновили її державність і заклали фундамент її майбутнього в колі розвинутих європейських націй», — наголосив Президент.
Говорячи про збереження та передання нащадкам священної традиції і обов’язку вшановувати пам’ять загиблих, глава держави висловив думку, що без Великої Перемоги не було б вільної України.
Ще одним святим обов’язком перед тими, хто віддав своє життя за Перемогу, є пошук та впорядкування поховань жертв війни. «Наш святий синівський обов’язок — пам’ятати про всіх загиблих і піклуватися про наших ветеранів. У всіх регіонах України держава підтримує програми з пошуку і впорядкування поховань жертв війни», — сказав В. Янукович. У зв’язку з цим глава держави нагадав, що, за оцінками військових істориків, Україна віддала за перемогу понад 8 мільйонів людських життів.
Президент також пообіцяв, що держава й надалі дбатиме про ветеранів війни. Зокрема, з 1 травня інваліди війни та учасники бойових дій у період Другої світової війни 1941—1945 років отримуватимуть підвищені пенсії. «Новий щомісячний розмір пенсійної виплати становитиме 2 тисячі 548 гривень», — повідомив він. Крім того, запевнив В. Янукович, держава в повному обсязі фінансуватиме заходи з відвідання ветеранами місць бойової слави.
 Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.