Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» презентував нову акцію — «Сім чудес Києва», яка триватиме у 2013 році з метою визначення видатних історико-архітектурних об’єктів столиці України, які відігравали важливу роль в історії міста та досі залишаються його прикрасою.

Це вже четвертий етап Всеукраїнської акції «Сім чудес України», яку було започатковано 2007 року і, за словами М. Томенка, її мета — довести насамперед самим українцям, що нам є чим пишатися. Вже проведено три проекти: «Сім чудес України», «Сім природних чудес України», «Сім чудес України: замки, палаци, фортеці». Окрім того, було випущено диски-посібники для вчителів середніх шкіл з історії та географії.

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації, організатор акції Микола Томенко на вчорашній прес-конференції відзначив, що Київ було обрано для проведення акції тому, що столиця нині опинилась у непростій ситуації — триває системна руйнація історико-архітектурних пам’яток. Окрім того, з початком туристичного сезону визначні пам’ятки столиці потребують популяризації. «Деякі об’єкти перебувають у тяжкому стані, — сказав М. Томенко. — Тому необхідно звернути увагу держави на їх збереження, консервацію та реконструкцію».

Для участі в проекті експерти, серед яких — видатні громадські та культурні діячі, відібрали 30 історико-архітектурних пам’яток столиці. Серед фіналістів акції — Андріївська церква, Андріївський узвіз, Будинок з химерами, Будинок-музей Тараса Шевченка, Видубицький монастир, Володимирський собор, Золоті ворота, Києво-Могилянська академія, Київський фунікулер, Маріїнський палац, Національна опера та інші. До 23 серпня триватиме голосування через Інтернет, під час якого буде відібрано сім об’єктів. Нагородження переможців відбуватиметься на території Києво-Печерської лаври до Дня Незалежності. Про об’єкти, що їх визнають переможцями, буде відзнято фільми, видано книги.

Секретар Національної спілки журналістів України Віктор Набруско наголосив, що пропагування духовних цінностей має бути не лише громадською ініціативою, а й великою державною справою. Він також повідомив, що з нинішнього року в Інституті журналістики Національного університету ім. Т. Шевченка відкривається нова спеціальність — «історична журналістика». До цього М. Томенко додав, що потрібно також відкрити в будівельних вишах спеціальність «історична реставрація», адже нині не навчають реставрації. Народна артистка України, член оргкомітету акції Наталя Сумська побажала організаторам проекту, щоб їм не довелося захищати пам’ятки культури та архітектури грудьми, а про це подбала держава.