Останні фрагменти колись потужної стіни Окольного замку (на фото), що в Луцьку, можуть впасти вже нині, — вважає головний спеціаліст з питань охорони і реставрації пам’яток історії та архітектури облдержадміністрації Петро Троневич. Про це фахівець інформував учасників круглого столу, на якому йшлося про проблеми історичної частини міста над Стиром.

Про подібну загрозу говорили і чверть століття тому, навіть виділили чималі кошти на укріплення унікальної споруди. Але роботи виконали неякісно. Тож частина стіни обвалилася, а кмітливі люди розібрали її на будматеріали.

Причиною руйнування майже 600-літньої пам’ятки фортифікаційного мистецтва Петро Троневич вважає діяльність людей, які сто років тому розрили вал, засипавши ним захисний рів і облаштувавши на ньому городи. Фундаменти просто неба руйнують і осипаються. Стіна з унікальною орнаментною кладкою ХVІ століття ось-ось впаде. Зважаючи на те, що державні структури довго реагуватимуть на цю критичну ситуацію, на думку фахівця, врегулювати ситуацію може лише громадськість з допомогою меценатів.

Волинська область.

Фото автора.