Старовинне українське місто відзначило чергові — 757-мі роковини парадом, у якому взяло участь кілька тисяч осіб, святковими концертами та масовими гуляннями.

У святковій ході поряд з королем Данилом головною площею міста крокували народні та творчі колективи, спортивні та громадські організації, велосипедисти та байкери, школярі та пенсіонери.

Біля міської ратуші жителів міста та його гостей вітали король Данило та міський голова Андрій Садовий.

Після урочистих промов відбулося підняття прапора і збори громади, на яких кращим городянам вручили нагороди. За визначні заслуги кількох поколінь у боротьбі за національне відродження та становлення української державності родині Горинів-Мацелюхів присвоїли звання «Шляхетної львівської родини».

«Я вдячний, що місто сформувало мене як людину і громадянина. Якщо відчуваєш себе громадянином Львова — мусиш бути добрим громадянином України», — заявив під час нагородження Микола Горинь, колишній голова Львівської облради, наймолодший з братів Горинів.
Почесним громадянином Львова став сотенний УПА Мирослав Симчич. «Мені сьогодні спати не дає наше завтра. Само собою нічого не прийде. Треба засукати рукава — і працювати. Жодного дня не прожити даремно», — вважає легендарний борець за волю України.
Львів’янином року за особистий внесок у розвиток культурного, духовного та громадського життя Львова став меценат, колекціонер та громадський діяч Іван Гречко.
Історію Львова, яка часто була трагічною та драматичною, бо різні правителі хотіли володіти цим краєм, творили люди. 
Міський голова Андрій Садовий у зверненні до городян згадав про короля Данила, який зумів зберегти державність і збудувати Львів, Холм, Кременець, Дорогочин та інші міста.
Згадували митрополита Андрія Шептицького, який продав свій спадок, а кошти спрямував на створення Національного музею. Це був один з найбільших меценатів Львова за весь час його існування. Ще один приклад жертовності — вчинок Володимира Дідушицького, який створив у місті найвідоміший в Україні природознавчий музей.
«У нашій історії були складні часи, але були й перемоги, великі перемоги. І ці великі перемоги повинні бути відомі нашим дітям. Це успіх нашого міста, нашої країни», — говорив на урочистостях міський голова Андрій Садовий.
У програмі святкувань були фестивалі в Шевченківському гаї, виступи творчих колективів на вулицях міста, а також спільна екуменічна молитва біля пам’ятника Тарасові Шевченку за краще майбуття старовинного Львова.
На знімку: вулицями сучасного міста їде його давній король Данило.
Фото Євгена КРАВСА.