У санаторіях діти задля зміцнення здоров’я мають отримувати посилене харчування. Але натомість їх годують так, наче на той світ чимшвидше відправити збираються. Перевіривши дванадцять подібних закладів у Херсоні, Новій Каховці та Цюрупинському районі, фахівці обласної інспекції з питань захисту справ споживачів просто жахнулися: у дев’яти санаторіях, що фінансуються з обласного та місцевих бюджетів, відсутність калорійних страв і недовкладення у них продуктів стали нормою!
Як засвідчила у своєму листі до прокуратури виконуюча обов’язки начальника згаданої інспекції Галина Танань, під час перевірки Новокаховського дитячого ревмокардіологічного санаторію «Дружба» з’ясувалося, що на харчі для хлопців та дівчат тут передбачено всього 14,12 гривні на день. На такі гроші делікатесів, звісно, не купити, тому в меню й без того ослаблених дітей — свіжі овочі та фрукти. А на другий сніданок вони взагалі одержують «арештантську пайку»: ячмінний кавовий напій на воді й шматочок хліба.
Утім, у дитячому пульмонологічному санаторії «Дніпро» Херсона малечі ще «веселіше»: тут її годують «аж» на 10,44 гривні на добу за норми 25,26 грн. І фактичне недофінансування цього комунального закладу сягає тридцяти тисяч гривень на місяць!
У Новокаховському протитуберкульозному санаторії «Джерельце» на момент перевірки дітей пригощали начебто краще: до полуденника їм приготували какао на молоці та здобні булочки. Утім варто було інспекторам зважити десять таких булочок, як виявилося, що їхня вага на десять відсотків «недотягує» до норми. Мабуть, «всохли» дорогою з кухні до їдальні.
У комунальних санаторіях Херсонщини проблеми практично з усім: комунікації конче потребують ремонту, меблі — заміни.
Подекуди не вистачає навіть постільної білизни та приліжкових килимків, не кажучи вже про таку «розкіш», як нормальна сантехніка чи ті самі приліжкові тумбочки, де дітлахи зберігають свої речі. Було б ще гірше, якби санаторії не виручали благодійники: хто продуктів підкине, хто металопластикові вікна для утеплення подарує.
Однак такі подарунки ситуацію в цілому виправити не можуть: якщо розпорядники обласного та міських бюджетів, яким підпорядковані санаторії, і надалі економитимуть на їх утриманні, то використовувати їх можна буде не для оздоровлення хлопців та дівчат, а хіба що для випробування їхньої витривалості: нумо, перевіримо, скільком з них вдасться прожити на голодному пайку і ноги не простягти?